Toksyczna substancja w makaronie. Nie należy go spożywać!

Zdjęcie ilustracyjne | fot. Karolina Kołodziejczak / unsplash.com

Kolejne w ostatnim czasie ostrzeżenie Główny Inspektorat Sanitarny.

- W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii makaronu żytniego określonej w tym ostrzeżeniu - czytamy w komunikacie. - Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

O jaki konkretnie makaron chodzi? Oto szczegóły:

Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), gniazda Nr 4 (tagliatelle), masa netto 250 g,
Numer partii: 06.2024L02
Data minimalnej trwałości: 06.2024

Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), świderek, masa netto 400 g,
Numer partii: 06.2024L02
Data minimalnej trwałości: 06.2024

Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), muszla Nr 2, masa netto 400 g,
Numer partii: 06.2024L02
Data minimalnej trwałości: 06.2024.

Rozpoczęto wycofywanie produktów ze sklepów. Makaronu nie należy spożywać.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

4℃
-1℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
20 km
Stan powietrza
PM2.5
26.26 μg/m3
Dobry
Zobacz pogodę na jutro