Reklama

Toksyczna substancja w makaronie. Nie należy go spożywać!

Zdjęcie ilustracyjne | fot. Karolina Kołodziejczak / unsplash.com
Zdjęcie ilustracyjne | fot. Karolina Kołodziejczak / unsplash.com

Kolejne w ostatnim czasie ostrzeżenie Główny Inspektorat Sanitarny.

- W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii makaronu żytniego określonej w tym ostrzeżeniu - czytamy w komunikacie. - Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

Zamelduj się w Poznaniu! Meldunek to nie tylko formalność. Głosuj w wyborach, zyskaj zniżki na parkowanie, komunikację miejską i wiele więcej! Zyskaj realny wpływ na swój fyrtel.
REKLAMA

O jaki konkretnie makaron chodzi? Oto szczegóły:

Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), gniazda Nr 4 (tagliatelle), masa netto 250 g,
Numer partii: 06.2024L02
Data minimalnej trwałości: 06.2024

Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), świderek, masa netto 400 g,
Numer partii: 06.2024L02
Data minimalnej trwałości: 06.2024

Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), muszla Nr 2, masa netto 400 g,
Numer partii: 06.2024L02
Data minimalnej trwałości: 06.2024.

Rozpoczęto wycofywanie produktów ze sklepów. Makaronu nie należy spożywać.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

Niebezpieczna pogoda. Kilkadziesiąt interwencji strażaków, głównie w naszym powiecie
17℃
11℃
Poziom opadów:
0.2 mm
Wiatr do:
25 km
Stan powietrza
PM2.5
5.00 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro