Reklama

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich w Poznaniu ma 70-te urodziny

Już od 70-lat kształcimy dla rzemiosła. I właśnie z tej okazji zapraszamy naszych absolwentów, osoby zaprzyjaźnione z ZSPS na spotkanie po latach. W dniu 14 października 2022r. od godziny 12.00 mury Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego będą gościć wszystkich, którzy byli lub są związani ze szkołą.

Jesteśmy szkołą, w której młodzież zdobywa wiedzę i umiejętności zapewniające im pracę w branży spożywczej, hotelarstwie i gastronomii. Współpracujemy z najlepszymi rzemieślnikami miasta Poznania i okolic, dzięki czemu nasi uczniowie odbywają praktyki w renomowanych zakładach pracy.

W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego młodzież kształci się w Technikum Przemysłu Spożywczego - ucząc się zawodu technik hotelarstwa (w klasie patronackiej Akademii Wychowania Fizycznego), technik przetwórstwa mleczarskiego, technik technologii żywności (w klasie patronackiej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu), technik żywienia i usług gastronomicznych (w klasie patronackiej Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu) - lub w Branżowej Szkole I stopnia nr 8, która kształci cukierników, kucharzy, piekarzy i przetwórców mięsa. Średnie wykształcenie można również zdobyć, kontynuując naukę w szkole zaocznej - Branżowej Szkole II stopnia nr 2. ZSPS daje wiele możliwości uzyskania konkretnego zawodu.

W ZSPS pokazujemy młodzieży, że zdobycie praktycznej wiedzy i przydatnych umiejętności przybliży ich do świata, o którym marzą. Szkoła współpracuje z najlepszymi restauracjami, rozpoznawalnymi cukierniami, renomowanymi hotelami, dzięki czemu uczą się zawodu i zdobywają doświadczenie pod okiem mistrzów i znakomitych szefów kuchni, ludzi z pasją i wieloma nagrodami zdobytymi na prestiżowych konkursach sztuki kulinarnej. Uczniowie ZSPS mają na swoim koncie liczne osiągnięcia w ogólnopolskich turniejach, mistrzostwach czy olimpiadach branżowych.

ZSPS to więcej, niż szkoła. Uczniów zabieramy na staż za granicę (na przykład w ramach projektu "Europa na talerzu"), uczymy ich robić majonez z ziemniaków i nadzienie do pierogów z kwiatów. Z nami przeżyją "Carnevale di Venezia" i zaczną myśleć o sobie jako o przyszłym mistrzu...

Czekamy na miłośników Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego
14 października 2022r. od godziny 12.00

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

Alert RCB trafił do mieszkańców ośmiu wielkopolskich powiatów. Chodzi o warunki pogodowe
16℃
5℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
19 km
Stan powietrza
PM2.5
11.30 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro