Reklama

Wybrano najlepszą kiełbasę w Wielkopolsce

fot. materiały prasowe
fot. materiały prasowe

Finał konkursu odbył się w niedzielę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Chodzi o konkurs "Smak kiełbasy 2022". Jury konkursowe w niedzielę spróbowało 30 różnych kiełbas zgłoszonych do konkursu. - Uczestnikami konkursu byli producenci, przetwórcy, restauracje i zakłady gastronomiczne z całej Wielkopolski. Wśród zgłoszen nie zabrakło białej kiełbasy, suchej kiełbasy z dzika czy kabanosów z jagnieciny - informuje Instytut Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznanskiego, który był organizatorem wydarzenia. Zwycięzcy otrzymali nagrody finansowe oraz upominki, choć najważniejszą nagrodą jest możliwość noszenia miana najlepszej kiełbasy w regionie.

Siedem dni niezapomnianych muzycznych wrażeń? To musi być CZAS NA TEATR! Pobierz aplikację już teraz i odkryj szczegółowy program: spektakle, koncerty, spotkania i wiele więcej!
REKLAMA

Konkurs podzielono na kilka kategorii. Oto zwycięzcy:

W kategorii Wedliny suche i półsuche:

* GRAND PRIX: Nasze Mieso Jarosław Drozdzynski z Poznania za Kabanosy z wedzarni
* I miejsce - Waldi Zakłady Miesne Sp. z o.o. Sp. k. z Grodziska Wielkopolskiego za Kabanosy grodziskie
* II miejsce - Wiesław Sałkiewicz Gospodarstwo Rolne z Poznania za Kiełbase z dzika półsucha
* III miejsce - Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. Jarosława Dabrowskiego w Kruszewni za Kiełbase kruszewska pieczona.

Wyróznienia:
* Wiejski Stół dr Maryniak Józef Maryniak ze Skórzewa za Kiełbase wiejska pieczona oraz Kiełbase szreniawska
* Karczma Szreniawa ze Szreniawy za Kiełbase majerankowa
* Gospodarstwo Rolne Szejner z Prosny za Kiełbase sucha swojska.

W kategorii Wedliny świeze (surowe i parzone):

* GRAND PRIX: Bistro - Grill DOROTA W. Lisowski, B. Lisowski z Poznania za Kiełbase biała parzona
* I miejsce - Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. Jarosława Dabrowskiego w Kruszewni za Kiełbase polska surowa
* II miejsce - Wiesław Sałkiewicz Gospodarstwo Rolne z Poznania za Kiełbaske jagnieca wrzosówka (kiełbaska wedzona parzona)
* III miejsce - Nasze Mieso Jarosław Drozdzynski z Poznania za Kiełbase ze świniobicia.

Wyróznienia:
* Bartecki z Debowej Wedzarni z Mosiny za Kiełbase wiejska parzona
* Wiesław Sałkiewicz Gospodarstwo Rolne z Poznania za Kiełbaske jagnieca wrzosówka (kiełbaska wedzona surowa) oraz Kiełbaske z dzika wedzona parzona
* Wiejski Stół dr Maryniak Józef Maryniak ze Skórzewa za Parówki firmowe.

W kategorii Inne przetwory wedliniarskie:

* GRAND PRIX: Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. Jarosława Dabrowskiego w Kruszewni za Salceson wiejski biały
* I miejsce - Bartecki z Debowej Wedzarni z Mosiny za Słonine wedzona w przyprawach oraz Poledwica wedzona
* II miejsce - Wiejski Stół dr Maryniak Józef Maryniak ze Skórzewa za Kiełbase słoikowa
* III miejsce - Gospodarstwo Rolne Szejner z Prosny za Szynke domowa wedzona.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

2℃
-2℃
Poziom opadów:
0.2 mm
Wiatr do:
23 km
Stan powietrza
PM2.5
6.60 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro