Wybrano najlepszą kiełbasę w Wielkopolsce
Finał konkursu odbył się w niedzielę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Chodzi o konkurs "Smak kiełbasy 2022". Jury konkursowe w niedzielę spróbowało 30 różnych kiełbas zgłoszonych do konkursu. - Uczestnikami konkursu byli producenci, przetwórcy, restauracje i zakłady gastronomiczne z całej Wielkopolski. Wśród zgłoszen nie zabrakło białej kiełbasy, suchej kiełbasy z dzika czy kabanosów z jagnieciny - informuje Instytut Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznanskiego, który był organizatorem wydarzenia. Zwycięzcy otrzymali nagrody finansowe oraz upominki, choć najważniejszą nagrodą jest możliwość noszenia miana najlepszej kiełbasy w regionie.
Konkurs podzielono na kilka kategorii. Oto zwycięzcy:
W kategorii Wedliny suche i półsuche:
* GRAND PRIX: Nasze Mieso Jarosław Drozdzynski z Poznania za Kabanosy z wedzarni
* I miejsce - Waldi Zakłady Miesne Sp. z o.o. Sp. k. z Grodziska Wielkopolskiego za Kabanosy grodziskie
* II miejsce - Wiesław Sałkiewicz Gospodarstwo Rolne z Poznania za Kiełbase z dzika półsucha
* III miejsce - Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. Jarosława Dabrowskiego w Kruszewni za Kiełbase kruszewska pieczona.
Wyróznienia:
* Wiejski Stół dr Maryniak Józef Maryniak ze Skórzewa za Kiełbase wiejska pieczona oraz Kiełbase szreniawska
* Karczma Szreniawa ze Szreniawy za Kiełbase majerankowa
* Gospodarstwo Rolne Szejner z Prosny za Kiełbase sucha swojska.
W kategorii Wedliny świeze (surowe i parzone):
* GRAND PRIX: Bistro - Grill DOROTA W. Lisowski, B. Lisowski z Poznania za Kiełbase biała parzona
* I miejsce - Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. Jarosława Dabrowskiego w Kruszewni za Kiełbase polska surowa
* II miejsce - Wiesław Sałkiewicz Gospodarstwo Rolne z Poznania za Kiełbaske jagnieca wrzosówka (kiełbaska wedzona parzona)
* III miejsce - Nasze Mieso Jarosław Drozdzynski z Poznania za Kiełbase ze świniobicia.
Wyróznienia:
* Bartecki z Debowej Wedzarni z Mosiny za Kiełbase wiejska parzona
* Wiesław Sałkiewicz Gospodarstwo Rolne z Poznania za Kiełbaske jagnieca wrzosówka (kiełbaska wedzona surowa) oraz Kiełbaske z dzika wedzona parzona
* Wiejski Stół dr Maryniak Józef Maryniak ze Skórzewa za Parówki firmowe.
W kategorii Inne przetwory wedliniarskie:
* GRAND PRIX: Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. Jarosława Dabrowskiego w Kruszewni za Salceson wiejski biały
* I miejsce - Bartecki z Debowej Wedzarni z Mosiny za Słonine wedzona w przyprawach oraz Poledwica wedzona
* II miejsce - Wiejski Stół dr Maryniak Józef Maryniak ze Skórzewa za Kiełbase słoikowa
* III miejsce - Gospodarstwo Rolne Szejner z Prosny za Szynke domowa wedzona.
Najpopularniejsze komentarze