W Poznaniu jedli pyry z gzikiem na czas. Zwycięzca zjadł ponad 2 kilo!
Impreza odbyła się w Muzeum Pyry.
I Międzynarodowy Turniej Jedzenia Pyry z Gzikiem na czas odbył się w ramach Festiwalu Tradycji Poznańskich. Punktualnie o 17.00 przy stolikach w Muzeum Pyry zasiedli uczestnicy konkursu. W ciągu 30 minut każdy musiał zjeść jak najwięcej porcji przygotowanych przez Pyra bar.
Jak podaje Radio Poznań, tytuł "Gzikowego Impyratora" trafił do Krzysztofa z Żywca. Zjadł 5,5 porcji. Każda ważyła około 400 gramów. Jak łatwo policzyć, mistrz zjadł w 30 minut ponad 2 kilogramy poznańskiego przysmaku. Okazuje się, że dla Krzysztofa to było pierwsze spotkanie z pyrami z gzikiem i przyznał, że danie było dobre, a już nigdy w życiu go nie zje. W nagrodę dostał kilka gadżetów i zapas... gziku.
Drugie miejsce zajął uczestnik, który zjadł porcję o zaledwie 10 gramów lżejszą od zwycięzcy.
Najpopularniejsze komentarze