Poznań z nowym szlakiem kulinarnym. W roli głównej pyra
Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna rusza z nową atrakcją.
Poznański Szlak Kulinarny ma być odpowiedzią Poznania na zainteresowanie turystów lokalnymi specjałami. - Na sam początek proponujemy coś klasycznego, czyli poznańską pyrę - zachęca Jan Mazurczak, prezes PLOT. - Zapraszamy do odwiedzin restauracji, w których ziemniak jest czymś więcej, niż tylko dodatkiem. Na liście naszych rekomendacji znalazły się lokale z kuchnią tradycyjną, domową, ale również takie, które nie boją się nowoczesności i eksperymentów. Pyrę znajdziemy więc w plyndzach, szagówkach, podaną z tradycyjnym gzikiem, ale także jako dodatek do ośmiornicy - dodaje.
Poza restauracjami, w których można skosztować dań z pyrą w roli głównej, częścią szlaku jest też Muzeum Pyry. To tam dowiemy się dlaczego w Poznaniu ziemniaki są pyrami oraz poznamy ciekawostki o tym specjale.
Oto lista lokali biorących udział w pilotażowej odsłonię Poznańskiego Szlaku Kulinarnego:
- Chef's Table by Ernest Jagodziński - warsztaty grup dedykowane pomysłom na dobór odmian i wykorzystanie pyr w kuchni; pyra z gzikiem i olejem z drzewa mahogany; warto także zapytać o warsztaty z wykorzystania pyry w kuchni;
- 62 Bar & Restaurant - szagówki z wędzonym twarogiem i sosem z sera wielkopolskiego, wielkopolska polewka z krokietem z pyry oraz blin ziemniaczany z wędzonym pstrągiem;
- A nóż Widelec - kurczak kukurydziany, pieróg z ziemniakami i serem łomnickim,
- Bamberka - szare kluchy z kapustą, pyra z gzikiem, szagówki z szarpaną gęsiną, ślepe ryby;
- Brovaria - schab z kością podany z pyrą z gzikiem;
- Concordia Taste - sandacz z babką ziemniaczaną;
- Gusto (Hotel Ilonn) - pierogi z twarogiem i ziemniakami, kopytka z polikiem wołowym, ośmiornica z ziemniakami i mango;
- Hyćka - śledź w śmietanie z ziemniakami, pyry z gzikiem;
- L33 Bistro & Bar (Hotel Liberte 33) - pyra z ogniska z gzikiem;
- Hotel Moderno - pyra z gzikiem i boczkiem;
- Pyra bar - babka ziemniaczana z warzywami, "placusie" i "pyrażusie" czyli słodkie placki ziemniaczane dla dzieci;
- Sarbinowska - domowe pierogi z ziemniakami i serem oraz pyra z gzikiem.
To dopiero pierwsza edycja wydarzenia. W kolejnych główny bohater szlaku ma się zmieniać. W każdej dołączyć też mogą restauracje oferujące lokalne produkty i przepisy.