Które warzywa i owoce mają najwięcej pestycydów? Na szczycie truskawki
Sezon na truskawki dopiero się rozpędza, ale okazuje się, że właśnie te owoce mają w sobie najwięcej pestycydów.
Każdego roku Environmental Working Group, amerykańska agencja zajmująca się środowiskiem, przygotowuje dwie listy warzyw i owoców - tak zwaną Brudną Dwunastkę oraz Czystą Piętnastkę. Na pierwszej liście znajdują się warzywa i owoce, które są najbardziej zanieczyszczone pestycydami. Na drugiej - te, które mają pestycydów najmniej.
Listę na 2022 rok opublikowano w kwietniu. Podobnie jak w roku ubiegłym numerem jeden są truskawki. Na drugiej lokacie znalazł się szpinak, a na trzeciej jarmuż. Dalej są nektarynki, jabłka, winogrona, papryka, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie, gruszki, seler i pomidor. Z badań przeprowadzonych przez EWG wynika, że 90 procentach próbek badanych owoców wymienionych w Brudnej Dwunastce stwierdzono co najmniej 2 pestycydy.
Równocześnie upubliczniono Czystą Piętnastkę 2022 roku. To owoce i warzywa, które są najbardziej odporne na wchłanianie pestycydów. Numerem jeden jest awokado, a za nim kukurydza oraz ananas. Kolejne pozycje zajmują cebula, papaja, słodki groszek, szparagi, melon miodowy, kiwi, cukinia, grzyby, melon kantalupa, mango, arbuz i słodkie ziemniaki.