Salmonella w mięsie z kurczaka. GIS wycofuje produkt
Ćwiartka kurczaka oraz świeży filet z piersi kurczaka ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis wycofane zostały z Biedronki.
Producent: Przedsiębiorstwo Drobiarskie "DROBEX" Sp. z o.o. ul. Powstańców 19, 86-050 Solec Kujawski, WNI 04037108
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Szczegóły dotyczące produktów:
- Świeża Ćwiartka Vacum, nr partii 215622, termin przydatności do spożycia 10.04.2022;
- Świeży filet z piersi kurczaka map, nr partii 215622, termin przydatności do spożycia 11.04.2022.
Jeronimo Martins Polska S.A. podjęło decyzję o wycofaniu produktów i poinformowaniu klientów o szkodliwych produktach przez wywieszenie komunikatu w sklepach. Wydano decyzję nakazującą wycofanie kwestionowanego mięsa z obrotu oraz zobowiązano producenta do podjęcia kroków zapobiegających zanieczyszczenie produktów - czytamy w komunikacie GIS.
Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.
Nie należy spożywać produktów z partii wskazanej w komunikacie, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem - dodają przedstawiciele GIS.
Najpopularniejsze komentarze