Reklama
Reklama

Śledzie z mango, pasztety i tatar. Kto zrobił najlepszą potrawę z ryby? I jak to smakuje poznaniakom?

Zdjęcie ilustracyjne. | fot. pixel2013/pixabay.com
Zdjęcie ilustracyjne. | fot. pixel2013/pixabay.com

Wydawałoby się, że śledź ze śmietaną to szczyt możliwości kombinacji kulinarnych z tym produktem.

Instytut Skrzynki zorganizował pod patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego konkurs "Smak śledzia 2022". Uczestnicy konkursu zaskoczyli jury nietypowymi połączeniami smakowymi, na przykład śledź z mango w korzennym aromacie o wyglądzie słodkiego deseru. Kapituła konkursowa składająca się z ekspertów kulinarnych wyłoniła zwycięzców i oceniła bardzo wysoko wszystkie potrawy.

Pierwsze miejsce i główną nagrodę zdobyła restauracja Biały Dom z Poznania za pasztet z śledzia. Drugie miejsce otrzymały Smaczki Maszki z Baranowa za śledzia piklowanego i śledzia w karmelu z prawdziwkiem. Trzecie miejsca zajęła restauracja z Hotelu Liberte 33 w Poznaniu.

Uczestnicy konkursu otrzymali nagrody finansowe i vouchery do sklepów.

Kapituła przyznała również wyróżnienia dla restauracji Hyćka za tradycyjnego śledzia w śmietanie po poznańsku, dla restauracji 3 Kolory Malta z Poznania za tatara ze śledzia oraz dla restauracji Stara Osada z Wiórka za tatara ze śledzia a'la Matijas z pesto bazyliowym i gruszką i dla Bistro Dorota za śledzia w occie.

Tytuł "Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 - Smak Śledzia" otrzymały Smaczki Maszki z Baranowa za Tatara ze śledzia mango oraz restauracja Stara Osada z Wiórka za Tatara ze śledzia a'la Matijas z pesto bazyliowym i gruszką.

Instytut już planuje kolejne konkursy. Niewątpliwie wydobyły one z kucharzy odwagę do łamaniu smaków i chęć tworzenia nowych kompozycji w oparciu o tradycyjny produkt jakim jest śledź.

Czy zjadłbyś śledzia na słodko?

  • 0%
  • 0%
  • 0%

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

8℃
0℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
17 km
Stan powietrza
PM2.5
11.86 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro