Reklama
Reklama

Yerba mate - poznaj powody, dla których warto pić napar z ostrokrzewu paragwajskiego

Z roku na rok w Polsce przybywa entuzjastów yerba mate. Ten pełen prozdrowotnych właściwości napar o wyjątkowym smaku można już kupić niemal wszędzie, a o procesie parzenia słyszał niemalże każdy. Czy picie yerba mate rzeczywiście przynosi tak wiele korzyści?

1. Skąd pochodzi yerba mate?
2. Właściwości yerba mate
3. Picie yerba mate zgodne ze sztuką

Za jednego z największych popularyzatorów picia yerba mate w Polsce uważa się Wojciecha Cejrowskiego, który w swoim programie "Boso przez świat" nie rozstawał się z bombillą i tykwą. Napar yerba mate towarzyszył mu w wielu odcinkach programu, a jego filmik, w którym pokazuje proces parzenia suszu ostrokrzewu paragwajskiego, osiągnął na YouTubie blisko 1,3 mln wyświetleń.

Skąd pochodzi yerba mate?

Yerba mate to nazwa naparu, który przygotowuje się z suszu pochodzącego z rośliny rosnącej w warunkach naturalnych na styku trzech państw Ameryki Południowej - Brazylii, Argentyny i Paragwaju. Ostrokrzew paragwajski jest tam hodowany już od lat i to właśnie te kraje uznaje się za największych eksporterów dobrej jakości suszu. O tym, jak smakuje yerba mate, decyduje nie tylko jakość suszu i sposób jego parzenia, ale również metoda hodowli ostrokrzewu i suszenia plonów. Pod tym względem występują różnice pomiędzy produktami wytwarzanymi w Argentynie, Paragwaju i Brazylii. Poszczególne rodzaje yerba mate różnią się więc między sobą. Ta pochodząca z Argentyny uważana jest przez Europejczyków za najsmaczniejszą, ponieważ ma wyrafinowany, ale również niezbyt cierpki smak. To właśnie w Argentynie rok rocznie powstaje największa ilość yerba mate pod różnymi postaciami, z których najpopularniejszy jest susz yerba mate, a zaraz za nim yerba w postaci rozpuszczalnej. Argentyńczycy słyną również z tworzenia suszu z dodatkami smakowymi oraz suszenia ostrokrzewu paragwajskiego nad paleniskami. Z kolei mate z Paragwaju ma zdecydowanie bardziej dymny smak niż ta pochodząca z Argentyny, dlatego przypadnie do gustu jedynie smakoszom. Różnice można zauważyć nie tylko w smaku, ale również stopniu rozdrobnienia samego suszu. Ten paragwajski jest drobniejszy niż argentyński i zawiera nie tylko liście, ale również patyczki. Typowe dla Paragwaju jest terere, a więc odmiana yerba mate przystosowana do picia na zimno, idealna na upalne, letnie dni.

Natomiast w Brazylii produkowane są głównie trzy najbardziej znane rodzaje suszu. Mate green znajduje wielu zwolenników na całym świecie, ponieważ jest bardzo czysta - zawiera minimalną ilość patyczków oraz pyłu, przez co jej smak jest delikatny, a sam susz dobrze sprawdza się jako baza do mieszanek smakowych. Odmiana chimarrao konsystencją przypomina mąkę, ponieważ susz jest bardzo drobno zmielony. Do picia tej yerby potrzebna jest specjalna bombilla z płaskim zakończeniem i duża ilością dziurek. Te dwie odmiany są suszone powietrzem bez dymu, w przeciwieństwie do trzeciej, która suszona jest dymem. Ta yerba jest produktem pośrednim między mate green a chimarrao.

Właściwości yerba mate

Choć nie jest w Polsce tak popularna jak kawa czy herbata, yerba mate może w pełni zastąpić oba napoje. Picie yerby jest uważane za zdrowy nawyk, ponieważ napar wspomaga odchudzanie, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze oraz przeciwgrzybicze. Prozdrowotne właściwości yerba mate nie ograniczają się jedynie do działań profilaktycznych. Regularnie pity napar pobudza organizm i łagodzi objawy zmęczenia oraz głodu. Wpływa na polepszenie się koncentracji, a także przyspiesza przemianę materii. Obniża także ciśnienie krwi i poprawia krążenie, oraz stymuluje układ nerwowy do wytężonej pracy. Co prawda yerba mate zawiera kofeinę, jednak jest jej na tyle mało, że mogą ją bezpiecznie pić osoby cierpiące na nadciśnienie. Napar jest bogaty w witaminy i minerały, w tym karoten, magnez, wapń, potas i żelazo, a więc związki, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Aby móc raczyć się prozdrowotnym naparem każdego dnia, wystarczy odwiedzić sklep yerba mate MateMundo.pl oraz kupić potrzebny susz i akcesoria.

Picie yerba mate zgodnie ze sztuką

O tym, jak parzyć i pić yerba mate, można przeczytać w wielu poradnikach w internecie. Z każdego z nich wynika jednak, że do prawidłowego przygotowania naparu potrzebne są odpowiednie naczynka do yerba mate oraz specjalne rurki zakończone sitkiem, tzw. bombille. Dobrej jakości yerba mate cechuje się niskim poziomem zapylenia (nie dotyczy to odmian, które są specjalnie zmielone), a do jej zaparzenia potrzebna jest woda w temperaturze około 80 C. Parzyć yerba mate należy kilka razy, za każdym razem zalewając ją odpowiednią ilością wody. Pierwszy napar będzie najsilniejszy, a kolejny nieco słabszy.

Każdy, kto chce sprawdzić na sobie właściwości zdrowotne yerba mate lub jest zwyczajnie ciekawy jej smaku i działania, powinien zaopatrzyć się w praktyczne zestawy do yerba mate. Zawierają one wszystkie niezbędne akcesoria oraz susz, dlatego stanowią idealny pakiet startowy dla każdego amatora yerby, a także ciekawy pomysł na prezent dla kogoś, kto chce rozpocząć swoja przygodę z yerbą.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

IMGW ostrzega: w nocy i rano możliwe przymrozki
21℃
5℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
14 km
Stan powietrza
PM2.5
6.43 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro