Jaja z salmonellą. GIS wycofuje je ze sprzedaży
Jest ostrzeżenie publiczne.
Główny Inspektor Sanitarny informuje o jajach wycofanych ze sprzedaży ze względu na wykrycie na powierzchni skorupek pałeczek salmonelli. - Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy - podaje GIS.
Pierwszy produkt wycofany ze sprzedaży to jaja kurze z chowu klatkowego klasa M o numerze partii 25.10.2021 z datą spożycia 27.11.2021 roku. Podmiot wprowadzający do obrotu to Ferma Drobiu Andrzej Żmuda, Bogusława Żmuda, Spółka Jawna, 39-204 Żyraków 192.
Drugie jaja to wyprodukowane dla Biedronki jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozm. L marki "Moja kurka polskie jaja". Numer partii to POW12 20.11 o dacie ważności 20.11.2021. Producent: OVOVITA A. Kurasik 95-030 Rzgów, Prawda 60A Zakład Pakowania Jaj Prawda, kod zakładu pakowania: PL-10065901.
- Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - podkreśla GIS.