Sanepid podsumowuje weekendowe kontrole. Są mandaty
Dodano wtorek, 21.09.2021 r., godz. 16.00
W każdy wakacyjny weekend Sanepid kontrolował obiekty produkujących i sprzedających żywność w miejscowościach wypoczynkowych a także na trasach turystycznych i na targowiskach.
Pracownicy Sanepidu sprawdzali między innymi terminy przydatności do spożycia artykułów, warunki przechowywania, zaopatrzenie w wodę pitną, higienę sprzedaży, czystość pomieszczeń i higienę osobistą pracowników.
Od 19 czerwca do 12 września przeprowadzili 78 kontroli i nałożyli 8 mandatów karnych w wysokości od 100 do 300 złotych na łączną kwotę 1550 złotych za nieprzestrzeganie warunków sanitarno-higienicznych podczas przygotowywania żywności oraz za wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po upływie terminu przydatności do spożycia czy też daty minimalnej trwałości - przekazała Cyryla Staszewska, rzecznik PSSE w Poznaniu.