Miasto wydłuża godziny funkcjonowania ogródków gastronomicznych
W piątki i soboty restauracje będą mogły przyjmować gości w ogródkach o godzinę dłużej.
- Obecnie ogródki gastronomiczne i stoiska promocyjne poza strefą staromiejską mogą działać przez cały tydzień w godzinach 6 - 22. Dłuższe godziny funkcjonowania obowiązują tylko w strefie staromiejskiej (ograniczonej ulicami: Solna, Wolnica, Małe Garbary, Garbary, Podgórna, Aleje Marcinkowskiego). Tam ogródki mogą być otwarte od poniedziałku do czwartku i w niedziele w godzinach 6 - 24, a w piątki i soboty w godzinach 6 - 2 następnego dnia - wyjaśnia Zarząd Dróg Miejskich.
Restauracje funkcjonujące poza Starym Miastem od dłuższego czasu apelowały, by umożliwić im otwarcie ogródków dłużej niż do 22.00. ZDM poprosił o opinię w tej sprawie pięć rad osiedli - m.in. Stare Miasto, Wilda i Jeżyce. To tam działa najwięcej lokali z ogródkami. - Mamy na uwadze trudną sytuację poznańskich restauratorów w czasie pandemii koronawirusa oraz to, że mieszkańcy chętnie spędzają czas poza domem - mówi Mariusz Wiśniewski, zastępca prezydenta Poznania. - Dlatego po długim okresie zamknięcia branży gastronomicznej przez rząd, zdecydowaliśmy o wydłużeniu godzin funkcjonowania ogródków do godziny 23 w wybrane dni tygodnia. To rozwiązanie będzie funkcjonować do końca roku. Jeśli się sprawdzi, zostanie wprowadzone również w kolejnym sezonie - dodaje.
Prezydent podpisał już stosowne zarządzenie. Do 23.00 będą mogły działać ogródki poza Parkiem Kulturowym Stare Miasto w piątki i soboty, a także w dni, po których następuje dzień ustawowo wolny od pracy. Co istotne, aby ogródek mógł działać dłużej, konieczne jest wystąpienie do ZDM o zmianę obowiązującej dezycję administracyjnej wydanej na zajęcie pasa drogowego. Wniosek można wysłać do ZDM mailowo na adres [email protected]. - Zmiana niestety nie może nastąpić "z urzędu", a jedynie na wniosek zainteresowanej strony - podkreśla ZDM.
Równocześnie urzędnicy przypominają, że właściciele lokali muszą przestrzegać zasady funkcjonowania ogródków. - Straż miejska, policja oraz pracownicy ZDM przeprowadzają kontrole dotyczące wielkości ogródków, ich godzin funkcjonowania i estetyki. Nieprzestrzeganie obowiązujących przepisów przez restauratorów będzie miało konsekwencje przy wydawaniu decyzji na lokalizację ogródków w przyszłym sezonie.