Konopna pyra z gzikiem i inne specjały: przed nami Festiwal Dobrego Smaku
Przed nami 15. edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.
Odbędzie się on w dniach 12-15 sierpnia. - Cieszę się, że możemy realizować festiwal w pełni. W ubiegłym roku nie wszystko udało się zorganizować ze względów pandemicznych. W tegorocznym wydarzeniu bierze udział duża liczba wystawców i restauracji. To znaczy, że każdy znajdzie coś dla siebie. Nie od dziś wiadomo, że do Poznania warto przyjechać także ze względu na dobrą kuchnię. Jako miasto możemy aspirować do miana kulinarnej stolicy Polski. Serdecznie zapraszamy na Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku - naszych mieszkańców i turystów, także z zagranicy - powiedział Jędrzej Solarski, zastępca prezydenta Poznania.
Na Starym Rynku zaplanowano Jarmark Dobrego Smaku, gdzie pojawią się dania regionalne z całej Polski i nie tylko. Organizatorzy zapowiadają, że będzie można tam spróbować węgierskich langoszy, tureckiej baklawy, bałkańskiego burka, słodkości z Azerbejdżanu, wietnamskich pierożków, bułgarskiego giuwecza, włoskiego panini, greckiego souvlaki i wielu innych przysmaków.
Na uczestników czekają też m.in. różnego rodzaju warsztaty czy atrakcje muzyczne. Po raz pierwszy imprezie towarzyszyć będzie Festiwal Polskich Alkoholi Rzemieślniczych.
Ciekawostką będą konopne pyry z gzikiem. Danie to powstało przy okazji wizyty Roberta Makłowicza na polu konopi pod Poznaniem. Odcinek będzie można zobaczyć o 6 sierpnia na YouTube. - Poznańscy szefowie kuchni zainspirowali się tym daniem. W 10 poznańskich restauracjach będzie można skosztować pyry z gzikiem na oleju konopnym, z prażonymi nasionami konopnymi ze świeżo zerwanym liściem. W niektórych lokalach powstaną także inne wariacje na temat kuchni konopnej - zapowiedział Jan Mazurczak, prezes Zarządu Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.
Wszystkie informacje o festiwalu można znaleźć tutaj.