Tłusty Czwartek: długie kolejki po pączki przed cukierniami
Jak wynika z danych BNP Paribas, tylko tego jednego dnia Polacy zjadają średnio 2,5 pączka.
Oznacza to, że w całym kraju w Tłusty Czwartek zjadamy około 100 milionów pączków. Ich przygotowanie wiąże się ze zużyciem 1,3 mln litrów mleka, 25 milionów jaj, a także 500 ton cukru oraz masła i 2500 ton mąki.
Pączki regularnie drożeją. I tak jak kiedyś przysmak w cukierni można było kupić za nieco ponad złotówkę, tak dziś może kosztować nawet 6 lub 7 złotych. Najtaniej jest w marketach, ale skład pączków jest tam zdecydowanie inny niż w piekarniach i cukierniach, gdzie płacimy za pączki więcej. Szacuje się, że przy okazji Tłustego Czwartku w Polsce przygotowuje się pączki i faworki warte 250 milionów złotych.
Przypominamy, że nasi czytelnicy wybrali najlepsze pączki w mieście. Top trzy rankingu jest takie same jak przed rokiem: Elite, Zagrodnicza i Pączek w maśle. Sporo głosów zebrały też cukiernie Weber i Hanna Piskorska, a także Dobra Pączkarnia, Fawor i Liczbańscy.
Najpopularniejsze komentarze