Nowy wojewoda objął stanowisko. "Swoją pracę dla Wielkopolan postrzegam jako misję"

fot. WUW Poznań

Już oficjalnie Michał Zieliński rozpoczął pracę w Wielkopolskim Urzędzie Wojewódzkim.

Pierwszego dnia na nowym stanowisku wojewoda wielkopolski Michał Zieliński spotkał się z wicewojewodami oraz kierownictwem Wielkopolskiego Urzędu Wojewódzkiego, a także z dziennikarzami.

Powołanie na stanowisko wojewody wielkopolskiego przez premiera Mateusza Morawieckiego jest dla mnie wielkim zaszczytem i ogromnym zobowiązaniem. Stoję przed dużym wyzwaniem, a swoją pracę dla Wielkopolan postrzegam jako misję - mówił podczas konferencji nowo wybrany wojewoda wielkopolski Michał Zieliński.

Michał Zieliński został powołany na stanowisko wojewody wielkopolskiego 29 stycznia przez premiera Mateusza Morawieckiego Jest absolwentem Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, na kierunku Zarządzanie i Marketing. Od 2018 roku pełnił funkcję dyrektora wielkopolskiego oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Wcześniej był z-cą dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Oddziale Terenowym w Poznaniu.

Jest także wiceprezesem PiS w okręgu pilskim (nr 38) i przewodniczącym komitetu terenowego tej partii w Obornikach. Michał Zieliński ma 47 lat, pochodzi z Szamotuł. Ma żonę i troje dzieci.

IMGW ostrzega: w Wielkopolsce może spaść nawet 10 centymetrów śniegu
Dobry