Rogal Świętomarciński z unijnym certyfikatem
Poznański Rogal Świętomarciński doczekał się europejskiej chwały! Specjalna komisja przyznała naszym rogalom unijny certyfikat. To oznacza, że można go wypiekać tylko w wielkopolskich cukierniach zgodnie z zatwierdzoną recepturą.
Rogal Świętomarciński to specjalność wielkopolskich cukierników i największy przysmak wielkopolskich mieszkańców. Teraz rogal będzie również podbijał serca wszystkich mieszkańców Unii Europejskiej i z całą pewnością nie będzie miał z tym jakichkolwiek problemów.
Uzyskanie certyfikatu nie było jednak takie łatwe. Na decyzje czekaliśmy blisko dwa lata. Starania obejmowały głównie aspekt, aby rogal został uznany za produkt regionalny. Czekanie jednak się opłaciło. Nasz rogal dołączył więc do oscypka i szynki parmeńskiej. To oznacza, że jego nazwa, wygląd i receptura od tej chwili są pod ścisłą ochroną a te prawdziwe produkowane są tylko u nas.
Cukiernie, które bez pozwolenia będą wypiekać rogale świętomarcińskie muszą liczyć się z wysoką karą finansową. Powinny więc już zabiegać o takie pozwolenie. 11 listopada już się zbliża a jest to czas, kiedy poznaniacy zajadą się wyłącznie rogalami. Tego dnia bowiem, obchodzimy imieniny ulicy św. Marcin.