Reklama
Reklama

#JEDZDLAZIEMI! Restaurant Week edukuje o związku jedzenia z klimatem

Na RestaurantWeek.pl trwają rezerwacje na jesienną edycję Restaurant Week - największego i najpopularniejszego wydarzenia kulinarnego w Polsce. Od 28 października do 15 listopada najlepsi Szefowie Kuchni przygotowują popisowe trzydaniowe doświadczenia w festiwalowej cenie i formule zero-waste. W festiwalowych menu na pierwszym miejscu pojawią się dania jarskie i rybne, promowane będą składniki zero-waste, natomiast zakazane plastikowe słomki i opakowania na wynos. Festiwalowi po raz kolejny towarzyszy ogólnopolska kampania społeczno-ekologiczna, w tej edycji pod hasłem: #JedzDlaZiemi #JedzDlaKlimatu.

Festiwal Restaurant Week odbędzie się w kilkunastu miastach i regionach, w tym również w Poznaniu. Swój udział zadeklarowało aż 28 poznańskich restauracji a wśród nich "BulwaR", "Rynek - Sheraton", "Bistro Taste" czy "Zielona Weranda" oraz "Żuk". Swój debiut w festiwalu mają natomiast takie restauracje jak "DYM Barbecue", "WhoMoose - wino i hummus" oraz "Mamasitas".

W ramach Festiwalu organizowanego przez RestaurantClub.pl najlepsze restauracje przygotowały specjalne popisowe menu. Zestaw składający się z przystawki, dania głównego i deseru będzie dostępny w specjalnej cenie 49 zł. Każdy pełnoletni Gość otrzyma w prezencie także koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. W ofercie dostępne będą dania wegetariańskie, wegańskie i rybne - proponowane jako menu pierwszego wyboru, a także menu mięsne. Miejsca można rezerwować online na stronie www.RestaurantWeek.pl.


Menu jarskie/rybne na pierwszym miejscu

Organizatorzy i restauracje mają ambicję, aby jak najszybciej odsetek zamawianych menu jarskich/rybnych wzrósł do 50%. Dlatego też po raz pierwszy w historii Restaurant Week menu jarskie/rybne jest proponowane Gościom na pierwszym miejscu! Co więcej, dzięki inteligentnym rezerwacjom (z wyborem menu) podczas Festiwalu nie marnuje się ani trochę żywności. Znając liczbę gości dzień wcześniej i wybrane przez nich menu, restauracje kupują dokładnie tyle składników, ile potrzeba. W Festiwalu całkowicie zakazany jest także plastik - w postaci słomek czy opakowań wynosowych.

- Chcemy, by wegetarian było znacznie więcej, ale też by "mięsożercy" spożywali mięsa znacznie mniej. Jako największe wydarzenie kulinarne odczuwamy mocno odpowiedzialność za wpływ na kulturę jedzenia poza domem w Polsce i co za tym idzie pośrednio na katastrofę klimatyczną na Ziemi - mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy Festiwalu i kampanii #JedzDlaZiemi #JedzDlaKlimatu.

Ponieważ bezpieczeństwo Gości jest dla organizatorów priorytetem, wszystkie uczestniczące w festiwalu restauracje otrzymały specjalnie opracowaną Kartę Higieny w oparciu o aktualne wytyczne sanitarno-epidemiologiczne.

Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

6℃
-2℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
23 km
Stan powietrza
PM2.5
41.61 μg/m3
Umiarkowany
Zobacz pogodę na jutro