Reklama
Reklama

Uprawa pomidorów

Pomidor to bardzo popularne warzywo o jadalnych owocach barwy czerwonej, malinowej, żółtej, o kształcie kulistym lub wydłużonym. Swoją popularność zawdzięczają niezwykle smacznemu, soczystemu i orzeźwiającemu miąższowi. Owoce tego warzywa są pysznym dodatkiem do sałatek, kanapek, bazą do sosów, świetnie nadają się na soki i przeciery. W dodatku mogą poszczycić się wysoką zawartością likopenu, witaminy C, mają działanie przeciwnowotworowe, zmniejszają ryzyko zawału serca, przeciwdziałają miażdżycy, wspomagają układ nerwowy. Jak więc można im się oprzeć?

Wybór odmian

Odmiany pomidora można podzielić na trzy główne grupy: drobnoowocowe, do uprawy w gruncie i w szklarni. Odmiany drobnoowocowe sprawdzą się szczególnie do uprawy amatorskiej, ponieważ można je sadzić dysponując niewielką powierzchnią, w przydomowym ogródku, na działce, na tarasie, a nawet na balkonie, wykorzystując skrzynie i donice. Do najbardziej popularnych odmian drobnoowocowych należą m.in. Koralik oraz Ola. Koralik jest silnie krzewiącą się odmianą wiotkołodygową. Jej kuliste, czerwone owoce zebrane w grona po 30-40 sztuk, są gotowe do zbioru w sierpniu i wrześniu. Pomidor Ola wcześnie rodzi kuliste, żółte owoce, które nie pękają i można je długo przechowywać po zebraniu. Odmiana jest bardzo plenna i odporna na niekorzystne warunki pogodowe, nawet podczas kwitnienia i zawiązywania owoców.

Do najpopularniejszych odmian gruntowych należą:
- Bawole serce - wysoka roślina wytwarza okazałe owoce o wadze nawet do 600 g, o sercowatym kształcie i mięsistym, różowym miąższu. Do zbioru gotowa od sierpnia do października.
- Malinowy olbrzym - odmiana o dużych owocach (powyżej 200 g), które mają żebrowaną powierzchnię i smaczny, mięsisty środek.
- Jawor - rośliny o sztywnych łodygach wytwarzające kuliste owoce pozbawione piętki.
- Krakus - średnio późna odmiana, o owocach dużych, ciemnoczerwonych, które świetnie nadają się zarówno do bezpośredniego spożywania jak i na przetwory.

Więcej odmian poznasz na: https://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-pomidorow/

Do uprawy w szklarni polecane są odmiany:
- Bekas F1 - odmiana wytwarza owoce o jasnoczerwonej barwie, kuliste i gładkie, które bardzo dobrze znoszą transport.
- Słonka F1 - lekko spłaszczone owoce tej odmiany mają intensywnie czerwony kolor i dobrze tolerują transport.

Pomidor - najlepsze warunki

Jeśli chodzi o wymagania glebowe pomidora to najlepiej uprawiać go na podłożach żyznych, przepuszczalnych i ciepłych, dobrze trzymających wilgoć, o odczynie lekko kwaśnym. Dobrze rosną na glebach piaszczysto - gliniastych. Preferują miejsca osłonięte, a przede wszystkim dobrze nasłonecznione. Nie lubią częstych opadów i wilgoci, ponieważ sprzyjają rozwojowi grzybów pasożytniczych. Nie są również odporne na mróz.

Gleba pod ich uprawę powinna zostać dobrze przekopana oraz wzbogacona kompostem. Nie należy uprawiać ich po sobie ani po papryce, ziemniakach i bakłażanach.

Uprawa pomidorów

Pomidory uprawia się z rozsady, a jej przygotowanie należy rozpocząć już w lutym lub najpóźniej marcu. Nasiona wysiewamy do ziemi kompostowej lub torfowo - kompostowej, jedno nasiono na 1 cm2, a następnie okrywamy 1- centymetrową warstwą ziemi. Po wysiewie utrzymujemy je w temperaturze 22 - 26 st. C i obficie podlewamy tak aby nie moczyć roślin. Po około 4 tygodniach od wysiewu, kiedy pojawią się pierwsze liście, rośliny trzeba przepikować, a następnie przesadzić do doniczek. Na miejsca docelowe do gruntu przenosimy je dopiero od drugiej połowy maja. Gotową rozsadę wysadzamy do gruntu w rozstawie 50 x 80 lub 50 x 50 w przypadku odmian karłowych, na głębokość 0,5 - 1 cm.

Pielęgnacja i przycinanie

Kiedy rośliny pomidorów zawiązują owoce, wymagają regularnego podlewania oraz dokarmiania, najlepiej kompostem. Dorosłe rośliny powinny być podlewanie raz w tygodniu.

Bardzo ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym w przypadku odmian wysokich jest przycinanie, uzależnione od tego na ile pędów rośliny są prowadzone. Jeśli prowadzimy je na dwa pędy to wtedy zostawiamy pęd główny oraz jeden pęd rosnący pod pierwszym gronem. W przypadku prowadzenia na trzy pędy zostawiamy pęd główny, jeden wyrastający pod pierwszym gronem oraz wyrastający zaraz nad gruntem. Pozostałe pędy najlepiej wyłamywać ręcznie, ponieważ na ostrzu noża zbierają się czynniki chorobotwórcze.

Wiele wysokich odmian o wiotkich pędach nie będzie w stanie utrzymać swojego ciężaru, dlatego potrzebne będzie przywiązywanie ich do palików. Zbiory przeprowadzamy kiedy jest sucho i pogodnie, zrywając owoce bez szypułek.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

6℃
-2℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
23 km
Stan powietrza
PM2.5
41.61 μg/m3
Umiarkowany
Zobacz pogodę na jutro