Reklama
Reklama

Poznańscy naukowcy pracują nad "mięsem" z... ziemniaka!

Zdjęcie ilustracyjne | fot. Couleur / pixabay.com
Zdjęcie ilustracyjne | fot. Couleur / pixabay.com

Na naszych stołach taki produkt może się pojawić najwcześniej za kilka lat.

Badania nad mięsem produkowanym z ziemniaków rozpoczną się w styczniu przyszłego roku na poznańskim Uniwersytecie Przyrodniczym i mają potrwać 3 lata. Jak podaje Radio Poznań, zespół naukowców otrzymał na ten cel 1,5 mln złotych grantu z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

Kierować zespołem będzie Przemysław Kowalczewski, który w rozmowie z rozgłośnią przyznał, że "mięso" wyprodukowane z ziemniaka nie ma być gorsze od właściwego mięsa, a być może uda się, by było bogatsze w składniki mineralne.

Powstać mają kiełbasa, burger i gyros w wersji bezmięsnej. Do produkcji wykorzystane zostanie m.in. białko ziemniaczane powstające z odpadów ziemniaków.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

10℃
0℃
Poziom opadów:
2.7 mm
Wiatr do:
22 km
Stan powietrza
PM2.5
17.66 μg/m3
Dobry
Zobacz pogodę na jutro