W Poznaniu rozpoczęły się targi POLAGRA

W jego skład wchodzą trzy salony tematyczne.
Pierwszy z salonów to Food - w całości poświęcony jedzeniu. Drugi to Horeca, stworzony z myślą o branży zajmującej się wyposażaniem restauracji i hoteli. Trzeci to Foodtech, na którym prezentowane są maszyny do przemysłu spożywczego. W ramach imprezy zaplanowano m.in. warsztaty kulinarne, lodowo-cukiernicze i kawowe.
- Przez wszystkie trzy dni targów odbywać się będą Eliminacje Krajowe WorldSkills 2020 organizowane przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji. To konkurs dla młodych talentów - uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski. Zmierzą się w takich konkurencjach, jak: gotowanie, cukiernictwo, serwis restauracyjny oraz carving (rzeźbienie w owocach i warzywach) - informują organizatorzy. Najlepsi mogą pojechać do Szanghaju, by wziąć udział w międzynarodowej odsłonie konkursu.
POLAGRA to drugie targi odbywające się jesienią w dobie pandemii koronawirusa. - Przy wejściach na tereny targowe zamontowane zostały kamery termowizyjne mierzące temperaturę ciała osób biorących udział w wydarzeniu. Przestrzenie dla wystawców i zwiedzających aranżowane są tak, aby można było zachować odpowiedni dystans. Dezynfekowane są na bieżąco często dotykane elementy infrastruktury. Sprzedaż biletów na wydarzenie odbywa się wyłącznie online - zaznaczają organizatorzy.