Reklama
Reklama

Poznań znów stał się stolicą dobrego smaku!

fot. Włodzimierz Hoppel
fot. Włodzimierz Hoppel

Na Starym Rynku ruszył właśnie Festiwal Dobrego Smaku.

Przez kilka dni na Starym Rynku można będzie spróbować przysmaków kuchni regionalnej i tej egzotycznej. Nie zabraknie warsztatów i koncertów.
Przede wszystkim warto zajrzeć na poznański Stary Rynek. Niespieszny spacer pośród niemal festiwalowych kramów pozwoli nam kulinarnie odwiedzić wiele zakątków Polski, skosztować serów z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, nalewek z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryb z Pomorza i Mazur, wędlin z Podlasia, win z Lubuskiego i Dolnego Śląska oraz piw rzemieślniczych z każdego zakątka kraju, zaopatrzyć się w miody, przetwory i prawdziwy chleb - wylicza Wojciech Lewandowski, prezes Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku i dodaje, że będzie też międzynarodowo. Na Starym Rynku pojawią się węgierskie langosze i tureckie baklawy, bałkański burek i słodkości z Azerbejdżanu, wietnamskie pierożki i bułgarski giuwecz, koreańskie bulgogi czy greckie souvlaki.

Festiwal to jednak nie samo jedzenie - w czasie jego trwania prowadzone będą warsztaty czy konkursy.

Tegoroczna edycja imprezy do ostatniej chwili dostosowywane były do panującej sytuacji i zaleceń epidemiologicznych. Wystawcy jarmarku odpowiednio przygotowali swoje stanowiska, pamiętając o maseczkach, barierach, obowiązku dezynfekcji etc. Warsztaty odbywają się w małych grupach a muzyka w tym roku to wysmakowane mini formy a nie duże, gromadzące tłumy występy na scenie - dodaje Lewandowski.

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku potrwa do niedzieli 16 sierpnia. Szczegóły można znaleźć tutaj.


Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

4℃
-2℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
14 km
Stan powietrza
PM2.5
11.50 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro