Poznań znów stał się stolicą dobrego smaku!
Na Starym Rynku ruszył właśnie Festiwal Dobrego Smaku.
Przez kilka dni na Starym Rynku można będzie spróbować przysmaków kuchni regionalnej i tej egzotycznej. Nie zabraknie warsztatów i koncertów.
Przede wszystkim warto zajrzeć na poznański Stary Rynek. Niespieszny spacer pośród niemal festiwalowych kramów pozwoli nam kulinarnie odwiedzić wiele zakątków Polski, skosztować serów z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, nalewek z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryb z Pomorza i Mazur, wędlin z Podlasia, win z Lubuskiego i Dolnego Śląska oraz piw rzemieślniczych z każdego zakątka kraju, zaopatrzyć się w miody, przetwory i prawdziwy chleb - wylicza Wojciech Lewandowski, prezes Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku i dodaje, że będzie też międzynarodowo. Na Starym Rynku pojawią się węgierskie langosze i tureckie baklawy, bałkański burek i słodkości z Azerbejdżanu, wietnamskie pierożki i bułgarski giuwecz, koreańskie bulgogi czy greckie souvlaki.
Festiwal to jednak nie samo jedzenie - w czasie jego trwania prowadzone będą warsztaty czy konkursy.
Tegoroczna edycja imprezy do ostatniej chwili dostosowywane były do panującej sytuacji i zaleceń epidemiologicznych. Wystawcy jarmarku odpowiednio przygotowali swoje stanowiska, pamiętając o maseczkach, barierach, obowiązku dezynfekcji etc. Warsztaty odbywają się w małych grupach a muzyka w tym roku to wysmakowane mini formy a nie duże, gromadzące tłumy występy na scenie - dodaje Lewandowski.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku potrwa do niedzieli 16 sierpnia. Szczegóły można znaleźć tutaj.