Reklama

W Poznaniu odbędzie się Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Inny niż poprzednie

fot. Maciej Kopiński / archiwum

Zmiany trzeba było wprowadzić ze względu na pandemię koronawirusa.

Każdego roku wydarzenie przyciąga do Poznania amatorów dobrego jedzenia. W tym roku, mimo pandemicznej sytuacji w kraju, zdecydowano się na zorganizowanie festiwalu. - Będziemy na pewno na każdym kroku przypominać o zachowaniu reżimu sanitarnego. Trzymajmy się zasad, nie lekceważmy ich - wtedy wszyscy będziemy mogli się dobrze bawić - mówi Jędrzej Solarski, zastępca prezydenta Poznania.

Szukasz zawodu z przyszłością? Chcesz poznać ciekawych ludzi? Zapisz się na studia na kierunku Kosmetologia lub Dietetyka.
REKLAMA

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku odbędzie się w dniach 13 - 16 sierpnia, a więc w kolejny weekend. W jego ramach na Starym Rynku zorganizowany zostanie Jarmark Dobrego Smaku. Będzie tu można kupić i spróbować serów z Podlasia, pierogów z kaczką i jabłkami, ślimaków w maśle czosnkowym, napić się lubskiego wina. Nie zabraknie kameralnych koncertów, które zaplanowano przy fontannach.

- W tym roku, ze względu na panujące warunki, zabraknie kilku wystawców, którzy przyjeżdżali do nas od lat, np. gości z Litwy. Mamy jednak sporo nowych sprzedawców. Będą stoiska z kuchnią koreańską, francuską, węgierską... Widzimy też nowe trendy. Rośnie popularność kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Podczas festiwalu będzie można m.in. skosztować wegańskich lodów bezcukrowych. Jeśli chodzi o ciekawostki regionalne, to pojawią się lepione na żywo poznańskie pierogi nadziewane kaczką pieczoną z jabłkami - wylicza Wojciech Lewandowski, prezes Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, organizator festiwalu.

Na jarmarku obowiązywać będą zasady sanitarne takie jak na targowiskach. Konieczne będzie zamontowanie na stoiskach ścian z pleksi, by oddzielić klientów od sprzedawców. Klienci będą musieli zachować odstęp, do dyspozycji będą też mieli płyn dezynfekujący.

OFDS to też mnóstwo atrakcji dla pasjonatów gotowania. Będą warsztaty kulinarne, na które trzeba się zapisać, również w wersji online. Będą też kolacje degustacyjne. - Pierwszego wieczoru w restauracji Młyńska 12 królować będą pyra i wino, kolejnego w restauracji Za Murem - zorganizowane zostanie spotkanie pt. "Kaczka nie dziwaczka". Trzeciego dnia w nowej poznańskiej przestrzeni znanej jako Farma Miejska zjeść można będzie wegetariański posiłek oraz sery lokalnych producentów. Na wszystkie kolacje są jeszcze wolne miejsca - zapewniają organizatorzy.

W programie są też konkursy - na najlepsze danie z kaczki czy najlepszą nalewkę.

Reklama

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

10℃
4℃
Poziom opadów:
8.1 mm
Wiatr do:
18 km
Stan powietrza
PM2.5
18.98 μg/m3
Dobry
Zobacz pogodę na jutro