Reklama
Reklama

Słupca: kupili 43 tony mięsa i chcieli je "napompować" wodą. Okazało się, że ktoś ich... uprzedził. Sprawa trafiła do sądu

fot. JESHOOTS-com / pixabay.com
fot. JESHOOTS-com / pixabay.com

Niestety "pompowanie" mięsa wodą nie jest rzadkością.

Sprawę opisuje portal lublin112.pl, choć ma ona związek również z Wielkopolską. Firma ze Słupcy zajmująca się produkcją wędlin i dań gotowych zakupiła od innej firmy, z podlubelskiej gminy Niemce, 43 tony filetów z kurczaka. Po dostarczeniu mięsa do zakładu, zostało ono przygotowane na linii służącej do nastrzykiwania wody.

Gdy procedurę nastrzykiwania rozpoczęto, okazało się, że piersi z kurczaka pękają i nie nadają się do użytku. Przeprowadzono badania i szybko okazało się, że dostarczone mięso już wcześniej napompowano wodą zmieszaną z solą. Kolejna dawka wody doprowadziła natomiast do rozrywania się mięsa.

Słupecka firma zawiadomiła o sprawie policję oraz prokuraturę. Firma spod Lublina nie przyznała się do winy. Straty oszacowano na ponad 90 tysięcy złotych. W sądzie w Lublinie właśnie zapadł wyrok w tej sprawie. - Sąd uznał, że Sylwester K. nastrzykując mięso wodą zwiększył jego wagę o 10 procent. Sprzedając filety zapewnił jednak kupującego, że oferuje mu naturalne mięso bez dodatku wody. W ten nieuczciwy sposób starał się zwiększyć przychody, gdyż jego spółka popadła w kłopoty finansowe. Swoim postępowaniem wyrządził szkodę spółce z Wielkopolski obliczoną na kwotę ponad 92 tys. zł, jednocześnie usiłował też doprowadzić tę samą firmę na straty w kwocie ponad 363 tys. zł - podaje portal lublin112.pl.

Sylwestra K. skazano na rok więzienia w zawieszeniu na trzy lata. Musi zapłacić 20 tysięcy złotych grzywny oraz 30 tysięcy zł nawiązki firmie z Wielkopolski. Wyrok nie jest prawomocny.

  • Aktualizacja
    piątek, 29.11.2019 r., godz. 10.52
    Aktualizacja
    piątek, 29.11.2019 r., godz. 10.52
    Oto oświadczenie firmy Konspol Bis ze Słupcy: Konspol Bis jest zakładem uboju i rozbioru kurczaka, a także zakładem przetwórczym. Partie mięsa, o których mowa w artykułach w lokalnej prasie zostały zakupione z intencją wykorzystania go w zakładzie przetwórstwa w dobrej wierze i z gwarancją sprzedającego, iż odpowiada ono określonej przez nas specyfikacji, czyli jest naturalnym mięsem bez żadnych dodatków. W trakcie procesu produkcji, którego standardowym etapem jest dodanie solanki oraz przypraw wpływających na soczystość i smak wyrobów (zgodnie z recepturą), okazało się, ze zakupiony przez nas surowiec nie odpowiada specyfikacji i wykazuje, iż został poddany wcześniejszej obróbce. Natychmiast zatrzymaliśmy proces produkcji z użyciem tego surowca, a następnie przeprowadziliśmy szereg analiz laboratoryjnych, które wykazały, iż zakupiony przez nas w dobrej wierze surowiec był poddany niedozwolonej ingerencji. Niezwłocznie również zawiadomiliśmy o podejrzeniu zafałszowania surowca oddział inspekcji weterynaryjnej nadzorującej produkcję w naszym zakładzie. Żadna z partii wyrobów zawierających partie mięsa poddane wcześniejszej niedozwolonej obróbce nie trafiła do konsumentów. Konspol jest jednym z największym producentów mięsa drobiowego w Polsce, a także eksporterem na rynki m.in.; japoński, brytyjski i wiele innych. Klienci doceniają jakość i smak naszych wyrobów ze względu na restrykcyjne przestrzeganie przez nas najwyższych standardów bezpieczeństwa w całym procesie produkcji oraz dbałość o jakość i smak naszych produktów.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

14℃
0℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
18 km
Stan powietrza
PM2.5
14.87 μg/m3
Dobry
Zobacz pogodę na jutro