Reklama
Reklama

W czwartek rusza Festiwal Dobrego Smaku

fot. Maciej Kopiński
fot. Maciej Kopiński

Przez kilka dni na Starym Rynku można będzie spróbować przysmaków kuchni regionalnej i tej egzotycznej. Nie zabraknie warsztatów i koncertów.

Jednym z najważniejszych elementów festiwalu będzie Jarmark Dobrego Smaku na Starym Rynku. Będą podhalańskie sery, mazurskie ryby, pieczywo kurpiowskie i wędliny z Podlasia. Poznaniacy i turyści będą mogli skosztować też skosztować serów z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, nalewek z Kampinosu i Lubelszczyzny czy piw rzemieślniczych z niemal każdego rejonu kraju. Swoje stoiska będą mieli też wystawcy zagraniczni. Na Starym Rynku znajdziemy np. słodkości z Turcji i Armenii, herbaty ze Sri Lanki, czarne chleby i kindziuki z Litwy, węgierskie paprykowane kiełbasy z mangalicy, gruzińskie koniaki i przyprawy z całego świata.

Bardzo się cieszę, że Miasto może współpracować przy organizacji Festiwalu Dobrego Smaku. W Poznaniu możemy smacznie i kulturalnie zjeść. To nie tylko moje subiektywne odczucie, ale opinia wielu poznaniaków i turystów - mówi Jędrzej Solarski, zastępca prezydenta Poznania .

Festiwal to jednak nie samo jedzenie - w czasie jego trwania prowadzone będą warsztaty czy konkursy. Chcemy pokazywać, że kuchnia jest jednym z ważnych elementów kultury. Na co dzień, rzadko znajdujemy czas, aby wspólnie usiąść i porozmawiać, a stół jest do tego idealnym miejscem. Dlatego tak ważny jest dla nas projekt "Kuchnia - spotkania pokoleń", realizowany już po raz drugi dzięki wsparciu Wydziału Zdrowia i Spraw Społecznych Urzędu Miasta Poznania. Zapraszamy babcię z wnuczkiem, stryja z siostrzenicą, pradziadka z prawnukiem, rodziców z dziećmi... - wylicza Wojciech Lewandowski, prezes Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Wspólne gotowanie stanie się pretekstem do rozmowy o historii rodziny i jej tradycjach. Każdy z uczestników warsztatów dostanie przepiśnik, gdzie będzie mógł sobie wynotować kilka rodzinnych receptur - dodaje.

Po latach wraca też muzyczna scena Festiwalu Dobrego Smaku. Tematem w tym roku będą Bałkany. Na 4 różnych scenach, w tym na plenerowej na Starym Rynku, wystąpią zespoły z Kosowa, Albanii, Serbii i Polski. Weekend Bałkański zostanie zorganizowany przy współpracy Akademii Gitary - zapowiadają miejscy urzędnicy.

Festiwal Dobrego Smaku potrwa do 18 sierpnia. Szczegóły można znaleźć tutaj.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

9℃
2℃
Poziom opadów:
4.4 mm
Wiatr do:
23 km
Stan powietrza
PM2.5
8.76 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro