Pogoda jutro  Pogoda Poznań
19 12

Największy supermarket w Polsce z ekologiczną i zdrową żywnością już otwarty

REKLAMA
czwartek, 14.06.2018 r.
godz. 10.00
REKLAMA | czwartek, 14.06.2018 r., godz. 10.00
Największy supermarket w Polsce z ekologiczną i zdrową żywnością już otwarty

W sobotę 19 maja odbyło się Wielkie Otwarcie największego supermarketu z ekologiczną i zdrową żywnością w Polsce. Bio Family Supermarket znajduje się przy ulicy Poznańska 49 w Swarzędzu (w miejscu po salonie SEAT). Jest to drugi już supermarket Bio Family, pierwszy znajduje się w Poznaniu przy ulicy Murawa 2 (za Cytadelą, Winogrady) i został otwarty w listopadzie ubiegłego roku.

zakładka
POGODA
DZISIAJ
pogoda
17°C 1016 hPa
JUTRO
pogoda
19°C 1016 hPa
POJUTRZE
pogoda
21°C 1019 hPa

Wszystkie produkty spożywcze w Bio Family są ekologiczne i posiadają certyfikat  

Bio Family Supermarket to ponad 6000 ekologicznych produktów, które posiadają oficjalny europejski certyfikat żywności ekologicznej. W supermarketach Bio Family znajdują się, tylko i wyłącznie, certyfikowane produkty, które są bezpieczne dla zdrowia i życia. W supermarketach Bio Family można znaleźć szeroki wybór produktów bezglutenowych, bez laktozy, bez dodatku cukru oraz wegańskich i nie tylko. Wewnątrz sklepów znajdują się kawiarnię, w których można napić się ekologicznej kawy i herbaty oraz kącik dla dzieci, w którym znajdują się zabawki. Przed sklepami znajduje się również ogródek, w którym można usiąść i przyjemnie odpocząć. 

Jakie są zagrożenia dla zdrowia i życia jedząc zwykłą żywność, która nie posiada certyfikatu żywności ekologicznej?  

Zwykła żywność jest produkowana w systemie gospodarstwa masowego. Przy jej produkcji wykorzystuje się dużą ilość substancji chemicznych jak np. pestycydy, które są szkodliwe dla człowieka i spożywanie ich w produktach spożywczych powoduje takie choroby jak nowotwory, problemy z płodnością i wiele innych groźnych dolegliwości. W związku z ekspozycją na chemiczne substancje w zwykłej żywności w 2030-2040 roku ryzyko zachorowania na nowotwór wzrośnie 2-3 krotnie, co oznacza, że co 2-3 osoba będzie chora na raka. 

Dzieci w wieku 2 miesięcy ważyłyby 270 kg! 

Gdybyśmy karmili własne dzieci tak, jak hodujemy kurczaki w rolnictwie masowym, w wieku 2 miesięcy ważyłyby około 270 kg. Wynika to z ilości stosowanych hormonów i sterydów w zwykłej hodowli drobiu. 

Mięso bez certyfikatu ekologicznego nie jest mięsem zdrowym, ponieważ nie mamy pewności, że podczas jego produkcji nie użyto hormonów i sterydów. W masowej hodowli kurczak rośnie od 27 do 30 dni, natomiast w hodowli certyfikowanej i ekologicznej kurczaki rosną od 90 do 120 dni i ważą  nawet 30% mniej. 

Warzywa i owoce są zdrowe? Skażone pestycydami w zwykłym rolnictwie

Zasada, aby w jak najkrótszym czasie wyprodukować dużą objętość produktu, niesie zagrożenia dla naszego zdrowia. W owocach i warzywach w zwykłej żywności można znaleźć pestycydy, które uszkadzają pracę wielu narządów w organizmie człowieka, rozregulowują gospodarkę hormonalną i obniżają naszą odporność oraz powodują raka. 

Według rankingu organizacji Environmental Working Group (EWG) 12 najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców to: truskawki, szpinak, nektarynki, jabłka, brzoskwinie, gruszki, wiśnie, winogrona, seler naciowy, pomidory, czerwona papryka i ziemniaki. Wymienione owoce i warzywa pochłaniają szkodliwe substancje jak gąbka, które później wchłaniane są przez ludzi podczas ich spożywania. W tym wypadku należy sięgać po produkty rolnictwa ekologicznego, w którym zakazane jest stosowanie środków chemicznych.

Żywność ekologiczna to bezpieczeństwo i zdrowie, a przede wszystkim ratunek przed chorobami 

Natomiast żywność ekologiczna to certyfikowana i kontrolowana żywność wysokiej jakości, rośliny z upraw ekologicznych wyrastają na nawozach naturalnych,  które są zasobniejsze w sole mineralne, gleba nie jest skażona metalami ciężkimi, a rośliny pestycydami. Zwierzęta hodowlane ekologicznie mają zapewniony dobrostan, karmione są w naturalny sposób, bez dodatku hormonów wzrostu, antybiotyków czy sterydów. Panuje zakaz stosowania GMO czy promieniowania jonizującego. Warzywa i owoce ekologiczne natomiast posiadają większą ilością witamin i antyoksydantów, co ma istotne znaczenie w profilaktyce antynowotworowej.

Dowiedz się więcej o supermarketach Bio Family: www.facebook.com/biofamilysupermarket   i    www.familybio.pl