Reklama
Reklama

Restauracje i kawiarnie w Starym Browarze otwierają ogródki

Od soboty, 15 maja restauracyjne i kawiarniane ogródki w Starym Browarze ponownie będą przyjmować gości. Nie mogło być na to lepszej pory - trwa sezon na szparagi. Szefowie kuchni browarowych restauracji prześcigają się w tworzeniu autorskich potraw i nowatorskich interpretacji tradycyjnych dań z udziałem wiosennego króla warzyw. Ucztować będzie można w przestronnych ogródkach z widokiem na Dziedziniec i Park, a także w innych zakątkach centrum, gdzie swoje stoliki udostępnią kawiarnie i bary szybkiej obsługi.

Dziedziniec to kulinarne serce Starego Browaru. Znajduje się tam sześć restauracji z różnorodnym menu kuchni świata. Każdy lokal posiada zadaszony ogródek, gdzie goście mogą delektować się daniami w stylu japońskim, koreańskim, amerykańskim, polskim i śródziemnomorskim. W maju koniecznie trzeba spróbować sezonowych potraw ze szparagami. W wiosennych kartach znalazły się aromatyczne zupy, sałatki, risotto, szparagowe klasyki z jajkiem i sosem holenderskim, a nawet - sushi ze szparagami. W przyszłym tygodniu działalność rozpocznie także Sinner na Dziedzińcu - ogródek z barem i sceną dj-ską.

Kawa i lunch na świeżym powietrzu

Warto odwiedzić także kawiarniane ogródki zlokalizowane w innych, równie urokliwych zakątkach Starego Browaru. Obok Pasażu, przy Szachownicy w sobotę staną stoliki Petit Paris, piekarni z bogatym menu śniadaniowym i lunchowym, oraz Costa Coffee, słynącej z doskonałego wyboru kaw, ciast i kanapek. To świetne miejsce na odpoczynek całą rodziną przy deserach i napojach - tuż obok znajduje się uwielbiany przez maluchy plac zabaw. Na wyremontowanym Placu Starego Browaru, obok fontanny, będzie można raczyć się słodkościami i lodami w ogródku cukierni Sowa.

Na patio z widokiem na Park i Plac Starego Browaru zaprasza Kwiaciarnia Bistro i Bar - kameralna knajpka działająca w pawilonie u zbiegu ulic Ogrodowej i Ratajczaka. Kwiaciarnia szczególnie lubiana jest przez wegan i wegetarian dzięki autorskim daniom roślinnym. W nowym wiosennym menu znajdą się także apetyczne pozycje dla amatorów owoców morza.

Koniec z pospiesznym łapaniem lunchu na wynos - od 15 maja otwarty będzie także zewnętrzny taras przy food-courcie w Atrium (wejście obok McDonald's). W przerwie obiadowej można wybrać danie z jednego z barów szybkiej obsługi lub bufetu. Restauracje przy Dziedzińcu w porze lunchu serwują zestawy w promocyjnych cenach. Od poniedziałku będzie można korzystać z oferty lunchowej na miejscu, w ogródkach.

Lista kawiarnianych i restauracyjnych ogródków dostępna jest na stronie Starego Browaru.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

Przed nami kolejna zimna noc, jest ostrzeżenie meteo
8℃
0℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
17 km
Stan powietrza
PM2.5
4.02 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro