- 350g masła
- 120g cukru pudru
- 120g drobno posiekanych migdałów (najlepiej posiekać płatki migdałowe)
- cytryna
- 370g mąki pszennej
- 4 jajka
- szczypta soli
- polewy i masy do dekoracji

Masło ucieramy na pianę do dajemy cukier puder, migdały, otartą skórkę z
cytryny, mąkę, 4 ugotowane żółtka przeciśnięte przez sitko i szczyptę
soli. Zagniatamy jednolite gładkie ciasto. Ciasto odkładamy do lodówki
na 1h lub do zamrażarki na 30 min.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2/3 i 1/3, większą część wałkujemy i wykładamy równo na blasze. Z mniejszej części robimy przegródki. Najlepiej rozwałkować ciasto i pokroić na cienki paski.
Pieczemy ok. 30-40 min. w 180o.
Po wystygnięciu dekorujemy. Polewami czekoladowymi, krówką (gotową z puszki), żurawiną, konfiturą, orzechami, migdałami, perełkami.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2/3 i 1/3, większą część wałkujemy i wykładamy równo na blasze. Z mniejszej części robimy przegródki. Najlepiej rozwałkować ciasto i pokroić na cienki paski.
Pieczemy ok. 30-40 min. w 180o.
Po wystygnięciu dekorujemy. Polewami czekoladowymi, krówką (gotową z puszki), żurawiną, konfiturą, orzechami, migdałami, perełkami.
Przepis na dużą blachę (można podzielić na 3 mniejsze mazurki).