blog background
 
poczytna: Poczytna
książki, hobby
metka_epoznan
Parę wpadek kucharskich.
ok
5
not ok
3
liczba odsłon: 220
Ostatnimi czasy, zapewne trochę za sprawą programów kulinarnych, typu Magda Gessler, czy Masterchef - zaczęliśmy trochę większą wagę przywiązywać do tego co jemy. Zauważyłam również, że lepiej rozumiemy produkt, a w restauracjach nie przyjmujemy wszystkiego jak nam podadzą i co nam podadzą, ale przede wszystkim skupiamy się na estetyce, wartości i wiedzy obsługi. Jedną z podstawowych nie tyle wpadek co tragedii kulinarnych to brak wywiadu osoby gotującej na temat tolerancji glutenu czy też cukrzycy. Więcej: 

- na temat glutenu w serwisie medonet.pl
- na temat cukrzycy w książce Cukrzyca Sieradzki

W naszych domach również trwają eksperymenty kulinarne, młodzi ludzie zamiast chipsów i paluszków - zapraszając znajomych gotują im. Bardzo ładna zmiana. '
Aczkolwiek czasem każdemu zdarzy się popełnić błąd, oto parę z nich ;)

- smażymy na zimnej patelni -> przez to produkty wchłaniają tłuszcz

- łączymy ogórka z pomidorem -> pomimo tego, że połączenie to jest pyszne, to niestety niezbyt zalecane przez dietetyków, za sprawą substancji w ogórku, który wypłukuje z pomidora wartościową witaminę C ;)

- nasączamy torty i ciasta alkoholem -> przez to zwiększa się poziom insuliny w naszej krwi, a zawarty w słodyczach cukier zamienia się w tłuszcz

- myjemy naczynia zimną wodą -> przez to dłużej i ciężej idzie nam zmywanie. Wszelkie zabrudzenia, resztki jedzenia i tłuszcze łatwiej i lepiej rozpuszczają się w ciepłej wodzie. Niezbędny tutaj jest też płyn do mycia ;)

http://www.generalfresh.pl/czystosc/artykuly-do-kuchni-i-grilla/plyn-do-mycia-naczyn
- za wcześnie solimy wywar na zupę -> za sprawą soli warzywa nie oddadzą swojego aromatu

- wlewamy zimną śmietanę bądź jogurt do gorącej zupy ->przez to nabiał się warzy.


WASZE KOMENTARZE
Autor bloga wyłączył możliwość komentowania tego wpisu
Zdjęcie: Tomasz Urbaniak