blog background
 
zmarszczony: Pielegnacja urody i ochrona zdrowia
olej rycynowy, olej z nasion malin, zmarszczki, zmarszczki mimiczne,
metka_epoznan
Właściwości i zastosowania oleju z pestek malin
ok
1
not ok
0
liczba odsłon: 39

Olej z pestek malin do wspaniały produkt kosmetyczny, niezwykle przydatny w codziennej pielęgnacji skóry. Wykazuje wiele cennych właściwości, takich jak ochrona przed procesami starzenia oraz różnorodnym dolegliwościom dermatologicznym. Koniecznie sprawdź dlaczego warto się nim zainteresować nieco bardziej.

Jeśli lubi się robić dobre rzeczy dla swojej skóry, to olejek z pestek malin jest doskonałym do tego produktem! Otrzymuje się go przez tłoczenie na zimno nasion malin. Ten olej jest szczególnie dobrym olejem nośnikowym ze względu na wyjątkową zdolność do szybkiego wnikania w skórę.

Olej z pestek malin – Najważniejsze właściwości

Olej z pestek malin to przede wszystkim 83% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas linolowy, alfa linolenowy i oleinowy), które są kluczowymi składnikami dla prawidłowego funkcjonowania skóry. Jak działa na skórę? Wzmacnia jej naturalną barierę ochronną i zapobiega utracie zbyt dużej ilości wody przez parowanie. Kontrolując ten efekt można zauważyć znaczną poprawę nawilżenia skóry. Zawarte w oleju kwasy tłuszczowe poprawiają również odporność komórek oraz inicjują proces naprawy i regeneracji komórek. Olej ten doskonale nadaje się do zmniejszenia stresu oksydacyjnego w skórze, dzięki czemu można uzyskać jędrniejszą i młodziej wyglądającą skórę.

Jakby tego było mało, olej z nasion malin ma również najwyższą zawartość kwasu alfa-linolowego, co daje mu lepsze właściwości przeciwzapalne niż jakikolwiek inny olej z nasion na rynku. Właściwości te sprawiają, że jest korzystny w zmniejszaniu obrzęku i łagodzeniu bólów mięśniowych. Jest to jeden z najlepszych wegańskich olejów nośnikowych na rynku, przez co może okazać się potężnym atutem w branży produktów do pielęgnacji skóry. Szeroki zakres zastosowań pozwala na stosowanie go w wielu produktach do stosowania miejscowego. W miarę jak olej z pestek malin zyskuje na popularności, równolegle prowadzone są badania na temat jego potencjału. 

Kolejną zaletą stosowania oleju z pestek malin jest wysoka zawartość przeciwutleniaczy, zwłaszcza witaminy A i witaminy E. Te składniki odżywcze są korzystne dla skóry, ponieważ sprawiają, że skóra staje się dzięki nim bardziej jedwabista i gładka, a także pomagają utrzymać zdrowy poziom nawilżenia. Witamina E jest szczególnie cenna dla kondycjonowania i naprawy skóry.

Ostatnio olej z pestek malin wzbudza szczególnie duże zainteresowanie ponieważ wykazuje pewne właściwości chroniące przed słońcem. Wydaje się, że przy pełnej mocy olej działa jako naturalny środek ochronny UVA i UVB o szerokim spektrum działania. Naukowcy odkryli, że jego współczynnik ochrony był równy współczynnikowi dwutlenku tytanu o SPF 28-50 dla promieni UVB i 6,5-7,5 dla promieni UVA. Pomimo tego fenomenu nie zaleca się jego używania zamiast kremu przeciwsłonecznego, ponieważ nie przeprowadzono wystarczającej liczby testów i badań w tym zakresie.

Typowe zastosowania oleju z pestek malin

  • Odmłodzenie skóry
  • Zapobieganie zmarszczkom
  • Naturalna ochrona przeciwsłoneczna
  • Działanie przeciwzapalne
  • Ulga w bólu
  • Penetracja przezskórna 

Okazuje się, że olej z pestek malin może być jednym z najbardziej korzystnych olejków kosmetycznych w zakresie działania anti-age. Przede wszystkim ma cenne działanie przeciwzmarszczkowe, zarówno dzięki kwasom tłuszczowym, jak i naturalnym przeciwutleniaczom. Zaleca się zatem stosować olej z pestek malin na zmarszczki i pierwsze oznaki starzenia, takie jak utrata jędrności skóry i matowienie cery.

 
WASZE KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ | Jesteś niezalogowany, Twój nick będzie poprzedzony ~zaloguj | zarejestruj
Liczba znaków do wykorzystania: 1000
Nie jesteś anonimowy, Twoje IP zapisujemy w naszej bazie danych. Dodając komentarz akceptujesz Regulamin Forum
Do poprawnego działania mechanizmu dodawania komentarzy wymagane jest włączenie obsługi ciasteczek.
avatar
ZMARSZCZONY
zmarszczony.epoznan.pl
RSSsend_message
Piszę o różnych metodach ochrony zdrowia i pielęgnacji urody.
ARCHIWUM WPISÓW
Właściwości i zastosowania oleju z pestek malin (11 mar 2020)
Zdjęcie: jovanka