blog background
 
swiat-zdrowia: Świat Zdrowia
zdrowie, uroda, kosmetyki, natura, jedzenie, suplementy
metka_epoznan
Olejek z czarnuszki w ochronie zdrowia
ok
0
not ok
0
liczba odsłon: 24

Natura jest niesamowita i oferuje nam wiele możliwości, jeśli chodzi o zachowanie zdrowia i piękną. Jednym z takich naturalnych produktów jest olej z czarnuszki. To niewiarygodne, że nasze ciało może czerpać tak wiele korzyści z oleju z czarnuszki. Co więcej, zalety olejku z czarnuszki pomagają nie tylko promować piękny wygląd, ale również zwalczać niektóre choroby.

Olejek z czarnuszki ma zasadnicze znaczenie dla zdrowego stylu życia, choć nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę. Czytając dalej, przekonacie się jak niesamowite korzyści zapewnić może olej z czarnuszki i w jaki sposób można z niego korzystać.

Kuracja bakterii odpornych na wiele leków

Od jakiegoś czasu mamy do czynienia z tak zwanymi super bakteriami, które są odporne na większość leków. Naukowcy walczą, by znaleźć skuteczny lek do zwalczania tych bakterii. Wydaje się, że olej z czarnuszki jest właśnie tym środkiem, który może pomóc.

Badania wykazały, że może istnieć związek pomiędzy olejem z czarnuszki a super bakteriami. Może to stanowić duży krok naprzód, ponieważ wiele chorób obecnie jest niemożliwych do wyleczenia. Zalicza się do nich między innymi malarię, gruźlice, a także HIV oraz rzeżączkę i wiele innych.

Korzyści ze stosowania olejku z czarnuszki

Olej z czarnuszki może być wykorzystywany w wielu przypadkach. Tak na przykład badanie opublikowane w Journal of Diabetes and Metabolic Disorders pokazują, że olej z czarnuszki może być bardzo pomocny przy walce z utratą masy ciała. Osoby z nadwagą mogą korzystać z tego oleju, który pomoże im w pozbyciu się nadmiernych kilogramów.

Olejek z czarnuszki jest również dobrym środkiem przy problemie wypadających włosów. Jest to jedna z najbardziej znanych korzyści oleju z czarnuszki. Jego właściwości można wykorzystać do wzmocnienia mieszków włosowych, dzięki czemu włosy stają się mocniejsze niż kiedykolwiek. Bezpośrednio po użyciu oleju z czarnuszki można zauważyć, że włosy są silniejsze i bardziej lśniące.

Skóra również może czerpać korzyści z oleju z czarnuszki. Doskonale wspomaga on produkcję melaniny, czyli jednego z pigmentów chroniących skórę. Badania pokazały, że może być również wykorzystywany jako skuteczny krem dla skóry. Użycie oleju z czarnuszki na skórze zmniejsza nasilenie wyprysków oraz poprawia zdrowie skóry.

Olej z czarnuszki może być również wykorzystywany przy cukrzycy. Naukowcy z Indyjskiej Rady Badań Medycznych odkryli, że olej z czarnuszki może powodować „stopniową częściową regenerację trzustkowych komórek beta”. Dodatkowo zwiększa poziom insuliny oraz zmniejsza poziom glukozy.

Wątroba może również czerpać korzyści z oleju z czarnuszki. Jeśli wątroba została uszkodzona w wyniku choroby lub alkoholu, to może pomóc on przyspieszyć jej gojenie. Co więcej, naukowcy odkryli, że olej z czarnuszki może także zapobiegać uszkodzeniom i chorobom wątroby.

Źródło: https://ekosmetyczki.pl/zdrowie/olejek-z-czarnuszki/

Jak powstaje olejek z czarnuszki?

Do produkcji oleju z czarnuszki wykorzystywane są nasiona rośliny zwanej czarnuszka zwyczajna (botaniczna nazwa brzmi Nigella sativa). Czarnuszka zwyczajna rośnie w Afryce, regionie Śródziemnomorskim, a także w południowo-zachodniej Azji. Czarnuszka zwyczajna jest wykorzystywana od setek lat. Roślina była używana nie tylko jako lek ziołowy, ale również jako przyprawa.

 
WASZE KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ | Jesteś niezalogowany, Twój nick będzie poprzedzony ~zaloguj | zarejestruj
Liczba znaków do wykorzystania: 1000
Nie jesteś anonimowy, Twoje IP zapisujemy w naszej bazie danych. Dodając komentarz akceptujesz Regulamin Forum
Do poprawnego działania mechanizmu dodawania komentarzy wymagane jest włączenie obsługi ciasteczek.
Zdjęcie: jovanka