Reklama
Reklama

Poznański Sanepid podsumowuje 2018 rok: ponad 6 tys. kontroli i mandaty

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne

Kontrole przeprowadzone zostały między innymi w sklepach, hurtowniach, kioskach z żywnością a także zakładach produkujących środki spożywcze i w lokalach gastronomicznych.

Łącznie w 2018 roku pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu przeprowadzili 6311 kontroli sanitarnych w 3538 obiektach.

W sklepach, hurtowniach i kioskach z żywnością, na straganach oraz w innych punktach sprzedaży środków spożywczych przeprowadzono 3542 kontrole. Nałożono 230 mandatów na kwotę niemal 55 tysięcy złotych. Głównie mandaty wystawiane były za sprzedaż środków spożywczych po upływie terminu przydatności do spożycia, niewłaściwy stan czystości czy brak higieny osobistej pracowników. Wyniku kontroli zamknięto 8 sklepów spożywczych i stoisko handlowe w galerii handlowej.

Kontrole przeprowadzono też w zakładach produkujących środki spożywcze - łącznie było ich 646, Pracownicy nałożyli 82 mandaty na kwotę ponad 20 tysięcy złotych. Zamknięto zakład cateringowy oraz zakład produkcji kanapek w związku z obecnością śladów gryzoni i owadów oraz brakiem udokumentowania właściwej wentylacji lokalu a także prawidłowej jakości wody używanej do celów produkcyjnych - informuje Cyryla Staszewska, rzecznik PSEE w Poznaniu.

W zakładach żywienia przeprowadzono 1495 kontroli. Zamknięto 10 lokali gastronomicznych i nałożono 78 mandatów na kwotę niemal 27 tysięcy złotych.

Szczególnie wzmożone kontrole w 2018 roku prowadzone były w zakładach cateringowych, ze szczególnym uwzględnieniem produkcji i dystrybucji posiłków dla uczniów jak i dzieci w przedszkolach i żłobkach a także pensjonariuszy domów pomocy społecznej czy pacjentów w szpitalach. Kontrole wykazały poprawę w kwestii żywienia dzieci w przedszkolach, natomiast w żłobkach oraz szpitalach czy domach pomocy wykazano brak weryfikacji jadłospisów pod kątem spełnienia wymagań w stosunku do aktualnych norm żywienia a tym samym niedostosowanie się przedsiębiorców do wymogów w nich zawartych - relacjonuje Staszewska. W odniesieniu do kuchni macierzystych, prowadzących samodzielnie produkcję dań w tych placówkach, zanotowano dalszy spadek nieprawidłowości - dodaje.

W zakładach produkcji żywności zanotowano wzrost o 51 proc. liczby mandatów - z 54 w 2017 do 82 w 2018. Wykroczenia dotyczyły głównie braku czystości sprzętu służącego do przechowywania i produkcji żywności, głównie w piekarniach i ciastkarniach, braku porządku w pomieszczeniach produkcyjnych, nieaktualnych badań lekarskich pracowników - kończy rzecznik PSSE w Poznaniu.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

Przed nami kolejna zimna noc, jest ostrzeżenie meteo
9℃
2℃
Poziom opadów:
4.4 mm
Wiatr do:
23 km
Stan powietrza
PM2.5
10.86 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro