Centrum Szyfrów Enigma coraz bliżej
Właśnie podpisana została umowa władz miasta i Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza dotycząca użyczenia pomieszczeń w dawnym Collegium Historicum. Ma tam zostać urządzone Centrum Szyfrów Enigma im. Mariana Rejewskiego, Jerzego Różyckiego i Henryka Zygalskiego.
Cieszę się, że udało nam się poczynić kolejny krok w stronę powstaniaCentrum Szyfrów Enigma - mówi Mariusz Wiśniewski, zastępca prezydenta Poznania. To miejsce pozwoli upamiętnić pracę absolwentów poznańskiego uniwersytetu, którzy zmienili bieg historii. Miasto zyska centrum edukacji, przybliżające dzieciom i młodzieży historię złamania kodu niemieckiej maszyny szyfrującej. Powstanie muzeum będzie kolejną atrakcją turystyczną, która niewątpliwie przyczyni się do promocji Poznania. To też kolejny krok w celu ożywienia ul. Św. Marcin, która jest właśnie remontowana - dodaje.
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza użycza miastu około 1000 metrów kwadratowych. Centrum Szyfrów ma powstać w dawnym Collegium Historicum, na pierwszym piętrze budynku. To kolejny element wspólnych działań z miastem, które doprowadzą do upamiętnienia Poznaniu trzech znakomitych matematyków Uniwersytetu Poznańskiego - mówi prof. Tadeusz Wallas, prorektor ds. kadry i rozwoju UAM.
Muzeum Enigmy ma być nowoczesne i multimedialne. Przypomni historię Mariana Rejewskiego, Jerzego Różyckiego i Henryka Zygalskiego, którzy pod koniec 1932 roku odczytali pierwsze utajnione informacje przesyłane za pośrednictwem niemieckiej maszyny szyfrującej Enigma. Złamali wtedy jej kod. Jak oceniają historycy - skrócili II wojnę światową o 3 lata. Muzeum ma mieć formę labiryntu - co oznacza, że zwiedzający będą mogli między innymi sami łamać szyfry. Oprócz części zawierających informacje typowo historyczne, planowane jest stworzenie ekspozycji edukacyjnej, w szczególności dla dzieci.
Według planów Centrum Szyfrów ma powstać do końca 2019 roku. Będzie kosztować około 15 mln zł. Budowa centrum zostanie sfinansowana ze środków unijnych. Koncepcja ideową i użytkowa muzeum ma zostać przygotowana przez krakowską firmę New Amsterdam.