Na Śródce ponownie gotują na panelach solarnych
W weekend odbyły się pokazy nietypowego gotowania na poznańskiej Śródce. W bliskim sąsiedztwie Bramy Poznania rozstawiono panele solarne umożliwiające gotowanie dań bez użycia prądu.
Już w zeszłym roku na moście Jordana można było zobaczyć "kosmiczne" panele. Wielu mieszkańców zastanawiało się do czego służą. Zagadka szybko się wyjaśniła - w sąsiedztwie zawsze można było zobaczyć stół zastawiony warzywami i innymi produktami niezbędnymi do gotowania smacznych dań.
I w tym roku solarne gotowanie odbywa się na Śródce. Bez prądu gotują tu kucharze z restauracji Vine Bridge. W roku ubiegłym panele solarne ustawiono na moście Jordana, a w tym roku restauracja "dorobiła się" Podestu Sun Bridge, w bliskim sąsiedztwie Bramy Poznania. To tam w słoneczne weekendy będzie można skosztować dań ugotowanych z pomocą słońca.
- Propozycja gotowania z użyciem energii czerpanej ze słońca jest w Polsce nadal niespotykana. Dla nas była naturalnym kolejnym krokiem, konsekwencją poszukiwań i proekologicznych wyborów, z którymi mogliście się już spotkać w Vine Bridge. Po wprowadzeniu do kuchni polskiej owadów i dziko rosnących roślin, freegańskim wieczorze z udziałem gości i weekendowym lunchu, w którym najważniejsze jest niemarnowanie jedzenia, nadszedł czas na słoneczne gotowanie i chillowanie - wyjaśniają pomysłodawcy Vine Bridge i solarnego gotowania.