Rogale świętomarcińskie: gdzie są najlepsze?
Już za tydzień imieniny ulicy Święty Marcin, a tym samym poznaniacy zajadać się będą rogalami świętomarcińskimi. Gdzie można kupić najlepsze rogale?
Jak powstają rogale? Półfrancuskie ciasto jest czterokrotnie wałkowane, następnie jest dzielone, formowane w paski i faszerowane słodkim nadzieniem składającym się z białego maku, cukru, masy jajowej, tłuszczu, rodzynek, orzechów, owoców w syropie lub kandyzowanych oraz aromatu migdałowego. Każda cukiernia ma swoją własną recepturę na idealne rogale i pilnie jej strzeże. Od lat bowiem wiadomo, że choć wszystkie wyglądają podobnie, nie smakują tak samo.
Każdy ma swoją ulubioną cukiernię, z której pochodzą te najlepsze rogale. To oczywiście sprawa indywidualna, ale biorąc pod uwagę opinie naszych czytelników z poprzednich lat - numerem jeden są cukiernie Elite oraz Expresowa. Sporo głosów otrzymywały także cukiernie Fawor, Limaro czy Kandulski. Waszym zdaniem na uznanie zasługują także rogale z cukierni Gruszecki i Hanna Piskorska.
Szacuje się, że w tym roku w listopadzie w Wielkopolsce zjedzonych zostanie sześćset ton rogali świętomarcińskich. Zagłosuj w naszej sondzie i pomóż niezdecydowanym poznaniakom wybrać cukiernię z najlepszymi rogalami!
Najpopularniejsze komentarze