Reklama

Rekomendacja Slow Food już w Wielkopolsce!

Świeżość, regionalność i tworzenie dań od podstaw to wymogi stawiane restauracjom, które starają się o rekomendację Slow Food. Aktualnie już kilkanaście restauracji w Polsce walczy o to miano. Jednak my, Wielkopolanie możemy już być dumni - restauracja HUGO z Poznania jako trzecia w kraju otrzymała z rąk Prezesa Slow Food Polska oficjalną rekomendację międzynarodowego stowarzyszenia.

Slow Food to filozofia XXI wieku polegająca na delektowaniu się jedzeniem, piciem i życiem. Broni różnorodności, jakości, tradycji oraz regionalnych producentów żywności. Chroni to, co zdrowe w świeci kulinariów oraz umożliwia korzystanie z tych zalet.

Organizacja Slow Food powstała w połowie lat 80-tych XX wieku we Włoszech, jako manifestacja sprzeciwu wobec szerzącej się mody na szybką, masowo produkowaną i nasączoną chemikaliami żywność. Szybko zyskała zwolenników na całym świecie i tak, w ciągu 15 lat swojego istnienia stowarzyszenie stało się znane i rozpoznawalne, a jego struktury zyskało posłuch i poparcie na całym świecie. Dzisiaj organizacja liczy ponad 60 tysięcy członków.

Pierwszą w Polsce restauracją, która zdecydowała się walczyć o rekomendację stowarzyszenia jest restauracja dr Ireny Eris na Wzgórzach Dylewskich. Zaraz po "Romantycznej" znakiem ślimaka mógł się pochwalić Wojciech Amaro zdobywca pierwszej w Polsce gwiazdki Michelin, czyli najbardziej prestiżowego kulinarnego odznaczenia. Teraz także Wielkopolanie mają możliwość odwiedzać restaurację, za którą ręczy zarząd organizacji Slow Food. Po wnikliwym procesie weryfikacyjnym oceniono, że na mapie Poznania jest miejsce, które tworzy dania od podstaw nie używając pół-produktów, tj. zagęszczaczy, proszków czy mrożonek oraz szanuje i regularnie wykorzystuje zapomniany, regionalny produkt.

- Nasza kuchnia to połączenie nowoczesności, regionalnych tradycji serwowanych potraw, kreatywności i zaskakujących połączeń smakowych - mówi Szef Kuchni HUGO Dominik Narloch. - Hugo Restaurant to przestrzeń zrodzona z wieloletniej pasji kulinarnej i idei tworzenia miejsca całkowicie dedykowanego celebracji zmysłu smaku. Połączenie nowoczesnego wystroju i perfekcji przyjaznej obsługi to sekret nieskrępowanej atmosfery restauracji, w której goście rozsmakowują się w równiej mierze co w naszym menu - dodaje właścicielka restauracji Agnieszka Tylenda.

Miejsce, w którym powstało HUGO nie jest przypadkowe. - To miejsce wyjątkowe, z historią i duszą, zupełnie tak jak nasze jedzenie - zauważa Agnieszka Tylenda. Stare Koszary na terenie City Parku to osiedle, które powstało na ruinach starych, ułańskich koszar. Nad rewitalizacją terenu czuwał miejski konserwator zabytków, który dbał by architektura kompleksu całościowo nawiązywała do istniejących niegdyś historycznych zabudowań wojskowych.

- W HUGO tworzymy dania od postaw, szanujemy każdy produkt. Karta Menu zmienia się sezonowo, wraz z porami roku. To miejsce całkowicie dedykowane celebracji zmysłu smaku. Priorytetem jest świeżość i najwyższa jakość oferowanych dań - komentuje Dominik Narloch.

HUGO Restaurant
ul. Wojskowa 4
60-792 Poznań
tel. 697-990-193

www.hugorestaurant.pl

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

16℃
5℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
19 km
Stan powietrza
PM2.5
6.93 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro