Reklama
Reklama

W Polsce wzrasta produkcja cukru. "Sytuacja normuje się"

Zdjęcie ilustracyjne. | fot. 422737/pixabay.com
Zdjęcie ilustracyjne. | fot. 422737/pixabay.com

Według Ryszarda Bartosika wiceministra rolnictwa, cukru w Polsce jest wystarczająco dużo, a nawet więcej niż w ubiegłym sezonie.

Od kilku tygodni temat masowo wykupywanego cukru z marketów pojawiał się na czołówkach niemal wszystkich mediów. Polacy ruszyli do sklepów po duże ilości tego produktu w obawie przed jego brakiem oraz wzrostem cen. Podobnie działo się z paliwem, którego dostawcy nie nadążali przywozić do stacji paliwowych.

Jak podaje Radio RMFM, wiceminister rolnictwa Ryszard Bartosik poinformował, że w ostatnim sezonie w Polsce wyprodukowano 2,3 mln ton cukru i dodał, że to o blisko 16% więcej niż w poprzedniej kampanii.

Oznacza to, że branża cukrownicza w Polsce produkuje więcej cukru o ok. 300-600 tys. ton niż spożycie wewnętrzne - powiedział Bartosik.

Wiceminister zwrócił również uwagę na fakt, że zawsze w sezonie letnim zauważa się większy popyt na cukier ze względu na przetwory produkowane w gospodarstwach domowych, jak i dużych przetwórniach.

Atrakcyjna cena cukru oferowanego w sprzedaży detalicznej w niektórych sieciach handlowych przyciągnęła nie tylko klientów detalicznych, lecz również przedsiębiorców ciastkarzy, cukierników. Duży popyt na cukier spowodował jego braki na półkach. Sieci handlowe logistycznie nie nadążały za popytem ze strony klientów, a przy tym wzrost ceny cukru - przyznał Ryszard Bartosik.

Dodał również, że puste półki w sklepach były nagłaśniane medialnie, co wywołało panikę wśród konsumentów.

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

7℃
0℃
Poziom opadów:
3.3 mm
Wiatr do:
25 km
Stan powietrza
PM2.5
4.22 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro