Mięso zakażone fipronilem trafiło do polskich sklepów
Dodano wtorek, 22.08.2017 r., godz. 18.30
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że do polskich sklepów trafiło niemal 600 kilogramów mięsa skażonego fipronilem. Sanepid wycofuje mięso ze sklepów, ale jednocześnie zapewnia, że poziom skażenia nie stanowi zagrożenia dla zdrowia konsumentów.
Informacja o potencjalnie skażonym mięsie trafiła do GIS za pośrednictwem systemu wczesnego ostrzegania RASFF. Z przekazanych informacji wynikało, że z Niemiec do Polski trafiło 4900 broilerów pochodzących z fermy, na której stosowano fipronil. Zwierzęta trafiły do ubojni w miejscowości Zalewo (woj. warmińsko-mazurskie), a stamtąd do hurtowni. Wyniki badania jednej z zabezpieczonych próbek wykazały trzykrotne przekroczenie zawartości fipronilu w mięsie. GIS informuje, że mięso nie stanowi zagrożenia dla konsumentów, ale jednocześnie podjęto decyzję o wycofaniu mięsa z obrotu.
Sanepid zapowiedział na najbliższe tygodnie kolejne kontrole mięsa drobiowego w całej Polsce.
Najpopularniejsze komentarze