Jesienią wzrosną ceny żywności
Od półtora roku ceny żywności spadały. Wkrótce możemy się jednak podwyżek, których przyczyną jest wyjątkowe suche lato.
Panująca od kilku miesięcy susza sprawia, że rolnicy spodziewają się w tym roku znacznie mniejszych zbiorów. Zagrożone są zwłaszcza uprawy warzyw gruntowych - Dotyczyć to może zwłaszcza warzyw gruntowych. Ich ceny mogą poszybować od 10 proc. w górę. Jeśli jesienią spadnie deszcz, który długo potrwa, ich zbiory mogą jeszcze ulec zmniejszeniu. W takiej sytuacji podwyżki mogą sięgnąć nawet 30-40 proc. - wyjaśnia na łamach Dziennika Gazety Prawnej prof. Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Zdaniem profesor Świetlik w mniejszym stopniu problem dotyczy owoców, ale i w tym wypadku spodziewany jest niewielki wzrost cen.
Zdaniem ekspertów należy też spodziewać się podwyżek cen zbóż, kukurydzy, buraka cukrowego, chmielu, tytoniu i rzepaku, a to przełoży się na ostateczne ceny produktów, które wytwarzane są z tych surowców. Ogółem eksperci szacują, że ceny żywności do grudnia wzrosną o około 2% w stosunku do cen z grudnia 2014 roku.